Hlavní obsah

Do konce roku se rozhodne, zda znovu obviní Dalíka s Večerkem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Psychologický posudek na ostravského spisovatele Ladislava Sommera, který se policii letos na jaře přihlásil jako nový svědek v takzvané kauze Kořistka, dostala v pondělí na stůl ostravská okresní žalobkyně Tamara Kornasová. Kauzu podezření z podplácení poslance Zdeňka Kořistky sice začátkem roku její předchůdce Josef Bláha odložil, vzhledem k existenci nového svědka však policie na podnět Kornasové obnovila prověřování.

Článek

Psychologický posudek na Sommera je po nedávno uskutečněné rekonstrukci loňské schůzky Kořistka-Dalík-Večerek posledním důkazem, který si státní zástupkyně vyžádala.

Případ se nyní může vyvíjet dvěma směry. Buď bude obnoveno trestní stíhání poradce předsedy ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, z jejichž úst Sommer podle svého tvrzení zaslechl útržky hovoru o deseti miliónech a politické budoucnosti, nebo kauza zůstane zřejmě již definitivně odložena.

Konečný verdikt je otázkou maximálně několika týdnů. "Budu se snažit výsledky nového prověřování dokončit co nejdříve, v nejbližších dnech nebudu dělat nic jiného. Rozhodnout bych chtěla nejpozději do konce roku," řekla Právu Kornasová.

Výsledky znaleckého posudku nejsou jednoznačné

Upřesnila, že zpracovaný znalecký posudek zhodnocuje osobnost Ladislava Sommera v celé její šíři. "Potřebovali jsme to kvůli tomu, abychom se utvrdili v tom, že Sommer má nebo nemá důvod ty informace, které podal, nějak zkreslovat. Závěr psychologa koresponduje s výsledky prověřování," dodala.

Konkrétnější informace ale odmítla podat. "To nemohu z důvodu ochrany osobních údajů," řekla. Pro Český rozhlas uvedla, že výsledky znaleckého posudku nejsou zcela jednoznačné. "Jsou tam určité rozpory, které naznačují složitost jeho osobnosti," řekla.

Dalík a Večerek žalují Kořistku

Policie obvinila loni 30. září Dalíka a Večerka kvůli tomu, že poslanci Zdeňku Kořistkovi nabízeli podle jeho tvrzení 20 miliónů korun, pokud nepodpoří novou vládu. Stíhání bylo loni 18. října zrušeno.

Dalík a Večerek poté podali na Kořistku žalobu na ochranu osobnosti. Chtějí po něm omluvu a půl miliónu korun pro každého. Soud se žalobou zabýval poprvé minulý týden, soudkyně ale jednání odročila na neurčito, protože si chce u státního zastupitelství vyžádat dosud neuzavřený trestní spis.

Reklama

Výběr článků

Načítám