Hlavní obsah

Dlužníkům zapálil s toluenem byt, ve kterém zemřeli dva lidé. Dostal 15 let

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Na 15 let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem 32letého Václava Moravu za obecné ohrožení a držení předmětů k výrobě drog. Morava v únoru v Jirkově na Chomutovsku zapálil svým dlužníkům byt, v němž uhořeli dva lidé. Rozsudek zatím není pravomocný, Morava i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Václav Morava před senátem ústeckého soudu

Článek

Čin se stal 18. února v pátém patře osmipodlažního panelového domu v ulici Na Borku v Jirkově. Morava za pomoci hořlavého toluenu zapálil dveře.

„Takto činil v úmyslu přimět poškozeného k uhrazení dluhu, přičemž v příčinné souvislosti se vzniklým požárem vstupních dveří od bytu došlo k úmrtí dvou poškozených osob,“ uvedla předsedkyně senátu Kamila Krejcarová. V bytě uhořel 23letý muž a jeho otec se otrávil oxidem uhelnatým.

Požár bytu se velmi rychle šířil. Toluen se totiž vsákl do koberce v chodbě bytu, rychlost rozšíření požáru umocnil i komínový efekt. Nad místem požáru v 6. a 7. patře v oknech a na balkónech volali lidé o pomoc. Hasiči byli na místě za devět minut, z horních pater pak zachránili šest lidí. Dalších 22 obyvatel ze spodních pater domu evakuovali. Požár na domě a bytech způsobil škodu přes 6,7 miliónu korun.

Dostal tu nejvyšší možnou hranici. Není to náhrada, ale alespoň něco.
pozůstalá

Morava před soudem nevypovídal. Při výslechu na policii se k činu částečně doznal. Podle něj zvonil, a když mu nikdo neotvíral, nalil jen na rohožku trochu odlakovače, toluen prý pod dveře nelil. Chtěl prý jen postrašit dlužníka, aby si uvědomil, že má své dluhy platit.

Třináctkrát trestaný

Podle znalců ovšem musel nalít pod dveře minimálně jeden litr toluenu, a ne jen trochu odlakovače. Moravovi u soudu přitížilo to, že byl již 13krát soudně trestán. Požár založil v domě plném lidí v den volna.

„Krom toho, že způsobil smrt dvou nevinných lidí, ohrozil i další nájemníky,“ dodala Krejcarová. Trest dostal Morava souhrnný, i za držení pomůcek a chemikálií k výrobě amfetaminu.

Ženě, která přišla o manžela a syna, musí navíc pachatel uhradit za nemajetkovou újmu jeden milión korun, sestře pak půl miliónu korun.

„Dostal tu nejvyšší možnou hranici. Není to náhrada, ale alespoň něco,“ posteskla si pozůstalá žena u soudu. Že se dočká od odsouzeného finančního odškodnění, ani nevěří. Morava musí zaplatit i další více než milión korun za škody na domě a bytu pojišťovnám. Musí se též podrobit ochrannému protidrogovému léčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám