Hlavní obsah

Diskriminace kvůli pohlaví jde poprvé k českému soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České soudy budou řešit zřejmě vůbec první žalobu na diskriminaci v práci kvůli pohlaví. Na Pražskou teplárenskou ji podala Marie Čauševićová kvůli postupu při výběrovém řízení na funkci finančního ředitele. Přestože byla opakovaně při pohovorech vyhodnocena jako nejlepší, firma ji nakonec nevybrala.

Článek

Pražská teplárenská vypsala výběrové řízení vloni a jeho provedení zadala specializované firmě. Jednapadesátiletá Čauševićová se dostala mezi pět kandidátů a při pohovorech ji dva ze čtyř členů představenstva vyhodnotili jako nejlepší.

Po dalším kole to uvedla i odborná firma, nicméně představenstvo se pro nikoho nerozhodlo a vyhlásilo další výběr. Po pohovorech Čauševićová opět u dvou členů představenstva zvítězila, ovšem Pražská teplárenská nakonec její navržení zamítla a vybrala uchazeče z druhého řízení.

Mluvčí Pražské teplárenské Světla Prokešová uvedla, že se společnost nechce vyjadřovat k žalobě, jejíž obsah nezná. Jestli byla Marie Čauševićová skutečně diskriminována podle ní určí až soud. "Nemůžeme předjímat výsledek," dodala.

Čauševićová: nechtějí mě, protože jsem žena

Čauševićová vyjádřila přesvědčení, že nebyla přijata proto, že je žena. "Nelze si jinak vysvětlit tento postup představenstva než tím, že mne znevýhodnilo právě proto, že jsem žena, a že zřejmě proto nemohu dosahovat kvalit muže," uvedla ve svém prohlášení. Doufá, že soudní proces povede k odstranění "následků diskriminačního jednání kvůli pohlaví" a omluvě od zaměstnavatele. Zatím není jasné, zda bude žádat i odškodné.

Diskriminace kvůli pohlaví poprvé

České soudy se diskriminací v práci už zabývaly, dosud však nikdy kvůli pohlaví. Soudci dali za pravdu romské ženě, kterou kvůli její etnické příslušnosti odmítla zaměstnat královéhradecká firma Akyma v jídelně. Odškodné 50 000 a omluvu přiznal soud další Romce, kterou nechtěl přijmout drogistický koncern Rossman.

U soudu si v minulosti stěžovala i padesátiletá žena na to, že ji katastrální úřad nechtěl zaměstnat kvůli věku. Po neúspěchu v procesu spáchala sebevraždu.

Anketa

Myslíte si, že jsou české ženy v zaměstnání diskriminovány?
Ano
72,9 %
Ne
27,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2608 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Diskriminace Romky vede k nápravě

Vyhraná soudní pře u pražského městského soudu, v níž se prokázala diskriminace chebské Romky při ucházení o zaměstnání, je jistě dalším případem dobrého...

Výběr článků

Načítám