Hlavní obsah

Devítiletá dívka a babička zemřely při nehodě. Soud řidiči potvrdil podmínku

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za předloňskou tragickou nehodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku dostal 36letý Peter Čertík ze Slovenska opět podmínku. Trest dva a půl roku s pětiletou zkušební dobou, který letos v březnu slovenskému řidiči uložil Okresní soud ve Frýdku-Místku, v úterý potvrdil Krajský soud v Ostravě. Ten muži potvrdil i sedmiletý zákaz řízení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Řidič Peter Čertík (vlevo) se svým obhájcem.

Článek

Muž předloni v srpnu na silnici v Mostech u Jablunkova při rychlé jízdě v dešti na mokré silnici dostal smyk, narazil do svodidel a pak se v protisměru střetl s jiným autem.

V něm zahynula devítiletá dívka, po převozu do nemocnice i její 64letá babička. V autě byl těžce zraněn i 12letý vnuk zemřelé ženy.

Můj klient bude s rozsudkem určitě spokojený, ale já jsem maximalista, takže ještě uvidím, až rozsudek přijde.
obhájce obžalovaného

Soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že jde o nedbalostní trestný čin. Státní zástupce požadoval nepodmíněný trest, soud se ale v tomto případě rozhodl pro výchovný trest, jelikož Čertík ještě nebyl trestán.

„S rozsudkem nejsem spokojen, protože našemu odvolání nebylo vyhověno. Považuji to za špatný signál vůči všem pirátům na silnicích. Došlo k úmrtí dvou osob, navíc i dítěte, a mám za to, že vzhledem k záznamům v kartě odsouzeného řidiče měl být uložen represivní trest. Bohužel ale nebyl,” reagoval po vynesení rozsudku státní zástupce Pavel Šára.

Státní zástupce poukazoval na 27 záznamů v kartě řidiče. Z toho v 16 případech šlo o přestupek za překročení rychlosti. Podle soudu šlo o záznamy za 13 let.

„Počkáme si na písemné odůvodnění rozsudku a uvidíme, co budeme dělat dál. Ale možnosti pro podání dovolání tam jsou velice omezené,“ dodal Šára.

Nehodu prý zavinila vyšší moc

Spokojen po vynesení rozsudku nebyl ani obhájce odsouzeného řidiče René Gemmel. Sám odsouzený se čtení verdiktu neúčastnil.

„Můj klient bude s rozsudkem určitě spokojený, ale já jsem maximalista, takže ještě uvidím, až rozsudek přijde. Pak zvážíme podání dovolání,“ uvedl Gemmel s tím, že spokojen hlavně není s právním hodnocením subjektivní stránky a příčiny dopravní nehody.

„Trvám na tom, že se jedná o nehodu, která byla způsobená vyšší mocí, nikoliv zaviněním mého klienta,“ dodal Gemmel. Poukázal tak na to, že po silnici v době nehody tekl proud vody a komunikace nebyla v dobrém stavu. Její správce se po nehodě pustil do její opravy a označil místo značkou nebezpeční smyku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám