Hlavní obsah

Devět podnapilých řidičů se snažilo ujet hlídkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

V noci na sobotu se v Ostravě konala policejní akce, která měla odhalit přestupky a především zadržet řidiče, kteří se posilněni alkoholem vrací domů vozem. Devět z kontrolovaných řidičů se snažilo hlídkám ujet, všechny však policisté dostihli a zadrželi.

Článek

Na speciální akci bylo nasazeno přes 60 policistů. Celkem při noční akci zjistili 12 lidí, kteří řídili pod vlivem alkoholu, řekl mluvčí ostravské policie Milan Klézl.

"Nejhůře na tom byl dvaatřicetiletý muž, který měl v krvi podle orientační dechové zkoušky přes dvě promile alkoholu, upřesnil Klézl. Za osm hodin policisté zkontrolovali více než 500 vozidel, za 22 blokových pokut vybrali téměř 12 000 korun.

Dva z devíti řidičů, kteří se snažili ujet, byli pod vlivem alkoholu a jejich přestupek se bude řešit ve správním řízení. "Dalším sedmi nehrozí vůbec nic, protože jsme při kontrole dokladů a vozu nezjistili žádné nedostatky. Mnozí z nich jen zkoušeli, jestli je policejní vozy doženou," řekl velitel akce Jiří Čerbák.

Snaha vyhnout se silniční policejní kontrole je podle Čerbáka častým nešvarem českých řidičů, kteří mnohdy předstírají, že policisty u silnice vůbec neviděli.

Další zátah na Náchodsku

Devět opilých řidičů zadržela policie v noci na dnešek na Náchodsku při zvláštní bezpečnostní akci. Hlídky také odhalily dva řidiče, kteří neměli řidičské oprávnění. Do kontroly několika desítek vozů náchodská policie nasadila osm hlídek, z to dvě přijely jako posily z Trutnovska a Hradecka.  Řekla to mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

"Akce, které trvala od 20:00 do půl čtvrté ráno, byla zaměřena na alkohol za volantem," řekla mluvčí. Hlídky při razii postupně obklíčily města Broumov, Hronov, Červený Kostelec, Jaroměř a Náchod a kontrole jim v té době neunikl prakticky žádný řidič.

Z devíti opilých řidičů jich pět mělo hladinu alkoholu v krvi do jedné promile. Zaplatili pokutu a jejich případ budou řešit příslušné městské úřady. Se zbylými čtyřmi řidiči, kteří měli v krvi přes jednu promili alkoholu, policie zahájila zkrácené řízení pro trestný čin řízení pod vlivem alkoholu.

Alkohol je problémem především o víkendech

Akce na kontrolu alkoholu u řidičů jsou celkem časté. Hlavně o víkendech se vždy najde několik hříšníků, kteří měli v dechu a v krvi alkohol a následně usedli za volant. To je v České republice na rozdíl od některých zemí Evropy zcela vyloučeno a přestupek představuje jeden z nejtěžších podle pravidel silničního provozu. V České republice hrozí nejen připsání sedmi bodů do karty řidiče, ale také peněžitý trest až 50 000 korun či odnětí svobody až na 2 roky.

Zatím poslední zátah se konal v Jihočeském kraji a na Pelhřimovsku, kde 7.10.  zkontrolovali policisté 1166 aut. Výjimečně nebyl objeven jediný řidič s alkoholem v krvi. Měsíc předtím bylo při celokrajském zátahu zadrženo čtrnáct podnapilých řidičů.

V Mimoni alkohol za volantem zabíjel

Zatím poslední případ nehody v důsledku požití alkoholu před jízdou se stal v pátek. Dvacetiletý spolujezdec zemřel na místě nehody v Mimoni na Českolipsku. Podnapilý řidič nezvládl řízení, vyletěl s autem z vozovky a narazil do elektrické rozvodné skříně a do stromu. Řidiči samotnému se nic nestalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté se zaměřili na opilé řidiče

O víkendu se v několika regionech konaly zátahy na nezodpovědné řidiče. V nočních hodinách usedá tradičně za volant řada podnapilých. Jen na jihočeských...

Podnapilý řidič usmrtil na přechodu ženu

Pětapadesátiletý šofér v úterý ráno srazil a usmrtil na přechodu pro chodce v Petřvaldu na Karvinsku čtyřiaosmdesátiletou ženu. Po nehodě nadýchal 0,4 promile...

Výběr článků

Načítám