Hlavní obsah

Děti si jen chtěly skočit do vody, popsal tragédii na jezu zdrcený ředitel školy

– Nový Jičín
Právo, Pavel Karban

Ředitel ZŠ Jubilejní z Nového Jičína Ladislav Pospěch byl z tragické zprávy, podle níž se ve čtvrtek na jezu u Olomouce utopila učitelka se svým žákem, zdrcen. O neštěstí se dozvěděl jen pár minut po nehodě, telefonicky, od dalšího člena pedagogického dozoru výletu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jez u malé vodní elektrárny v olomoucké části Řepčín, u něhož došlo k tragédii.

Článek

„Je to hrozné,“ řekl pouze s tím, že je právě s dětmi onoho výletu na cestě domů. „Museli jsme najmout autobus a vyrazit pro ně do Olomouce, protože tam jely vlakem,“ vysvětlil Právu.

Jízda na raftech, kterou měla zorganizovat soukromá firma, byla podle Pospěcha plánovaná. „Podle toho, co mi bylo řečeno, tak přenesly děti rafty pod jez a udělaly si přestávku. Údajně se ptaly instruktora, jestli mohou skočit do vody, a on jim ukázal kde,“ popsal smutně ředitel.

Poprvé to chlapci vyšlo, podruhé ale skočil trošku mimo vytyčené místo, zřejmě ho stáhl vír, a tak pro něj skočil instruktor. [celá zpráva]

„Vzalo to ale i jeho a paní učitelka to na břehu nevydržela a šla jim na pomoc,“ dodal s tím, že utonulá pedagožka byla zkušená, měla za sebou přes 20 let učitelské praxe.

Výběr případů utonutí na školních akcích
21. června 2001 – Sedmnáctiletý student gymnázia ze Vsetína se utopil ve vodní nádrži v Budišově nad Budišovkou na Opavsku. Chlapec byl v kempu se svou třídou na školním výletě.
Červen 2003 – Osmiletý hoch z Cizkrajova na Jindřichohradecku se málem utopil při koupání na školním výletu v Jemnici na Třebíčsku. Kvůli poškození mozku zcela ochrnul a je ve stavu bdělého bezvědomí. V roce 2007 soud rodině přiznal odškodné 15 miliónů korun, na kterém se kromě školy podílely i obec, kraj a stát.
7. ledna 2004 – Sedmiletý chlapec, kterého našli po školním kurzu plavání na dně bazénu v Blansku, prohrál po pár dnech boj o život. V roce 2005 soud uložil podmíněné tresty dvěma pracovníkům tamní plavecké školy – tehdejšímu řediteli uložil dva roky vězení s odkladem na tři roky a instruktorce 1,5 roku s odkladem na 2,5 roku.
21. prosince 2007 – Osmnáctiletý student utonul ve zlínském bazénu při hodině plavání, kterou měl s ostatními spolužáky místo vyučování. V roce 2009 policie obvinila učitelku, která měla na žáky dohlížet.
14. června 2009 – V Opatovickém rybníce poblíž Třeboně utonul sedmnáctiletý student. Byl členem školní skupiny, která se zastavila cestou v kempu Třeboňský ráj, aby se účastníci vykoupali.
9. června 2011 – Učitelka základní školy se spolu se svým žákem utopila na jezu v Olomouci. Tělo chlapce se záchranářům podařilo najít po 3,5 hodině pátrání.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám