Hlavní obsah

Děti se zpily do bezvědomí, prodejce alkoholu dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Zcela zdrcený opouštěl ve čtvrtek jednací síň Okresního soudu Plzeň-sever Josef Šimek. Soudkyně Marta Dortová ho poslala na pět měsíců do vězení s podmínečným odkladem na jeden rok za to, že prodal tří litry kořalky nezletilým školákům, kteří se pak zpili do němoty.

Článek

"Už nyní kvůli snížené pohyblivosti nemůžu sehnat pořádnou práci. S tím flastrem to bude mnohem horší. Na diskotékách se běžně opíjejí děti a když tam přijde kontrola, tak ten, kdo jim alkohol prodal, dostane maximálně blokovou pokutu," reagoval dvaačtyřicetiletý muž, který příležitostně pomáhá prodávat manželce v obchodu se smíšeným zbožím v Žihli na Plzeňsku.

Právě tam si alkoholovým dýchánkem zpestřila loňský pobyt ve škole v přírodě pětice žáků sedmého a osmého ročníku Základní školy Karla IV. v Ústí nad Labem. Během patnácti minut vypili tři litry kořalky. Dva z nich skončili po otravě alkoholem v péči lékařů.

"Pili jsme to společně. Lahve s vodkou a fernetem kolovaly mezi námi. Asi za čtvrt hodiny jsme to měli vypitý. Později jsem upadl do bezvědomí a pak se probral až v nemocnici," líčil soudu drobný mladíček s blonďatou patkou, kterému tehdy lékaři v krvi zjistili 2,3 promile alkoholu.

Dítě muže poznalo

Šimek před soudem prohlásil, že neví, jak se alkohol dostal do rukou dětí. "Ten den bylo v obchodě asi patnáct asociálů, kteří jsou schopni za dvacet korun dětem alkohol koupit, aby sami měli na pivo," tvrdil muž, který se pohybuje o francouzských holích. "Není pochyb, že alkohol dětem prodal právě obžalovaný. Při rekognici ho poznal chlapec, který lahve nakoupil. Ještě se ho ptal odkud jsou a varoval, aby to s tím pitím nepřehnaly," uvedla soudkyně.

Školáci se opili během vycházky do Žihle, kde měli půl druhé hodiny rozchod a po tu dobu zůstali mimo dozor vychovatelů. Alkohol tehdy nakoupil pro spolužáky čtrnáctiletý Martin T. "Kamarádi mě přemluvili, že vypadám na víc let. Pán za kasou se tvářil normálně a jen mi řekl, ať si nepřivodíme otravu alkoholem," vypověděl. Rozsudek není pravomocný, obhájce Šimka si nechal pro případný opravný prostředek lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám