Hlavní obsah

Děti se opily do němoty, prodavači hrozí rok vězení

Právo, pab
PLZEŇ

Alkoholovým dýchánkem si zpestřila loňských pobyt ve škole v přírodě v Žihli na Plzeňsku pětice žáků sedmého a osmého ročníku základní školy Karla IV. z Ústí nad Labem. Během patnácti minut vypili tři litry kořalky. Dva z nich skončili po otravě alkoholem v péči lékařů.

Článek

"Pili jsme to společně. Lahve s vodkou a fernetem kolovaly mezi námi. Asi za čtvrt hodiny jsme to měli vypitý. Později jsem upadl do bezvědomí a pak se probral až v nemocnici," líčil v úterý před okresním soudem Plzeň-sever drobný mladíček s blonďatou patkou.

Na lavici obžalovaných přitom seděl prodavač z ochodu v Žihli Josef Šimek, který podle státní zástupkyně dětem tvrdý alkohol prodal. Za trestný čin prodávání alkoholických nápojů mládeži mu hrozí až rok vězení.

Je prý prodavač a ne detektiv

Šimek před soudem připustil, že mohl dětem alkohol prodat. Odmítl ale, že by to udělal vědomě.

"Nevím, jak se alkohol dostal do rukou dětí. Ten den bylo v obchodě asi patnáct asociálů, kteří jsou schopni za dvacet korun dětem alkohol koupit, aby sami měli na pivo. Je to rizikové pracoviště, nemohu být zároveň detektiv, abych hlídal, kam ten alkohol odnáší a komu ho předávají," tvrdil dvaačtyřicetiletý muž, který přišel k soudu o francouzských holích. Že se děti opily, se dozvěděl až za dva týdny. "To sem přijela televize a další novináři a málem mě za to ukřižovali," prohlásil Šimek.

Školáci se opili během vycházky do Žihle, kde měli půldruhé hodiny rozchod a po tu dobu zůstali mimo dozor vychovatelů. "Vybrali jsme mezi sebou peníze a chtěli si alkohol koupit. Zkoušeli jsme to ve dvou obchodech a nikde nám ho neprodali. Tak jsme přemluvili dalšího spolužáka, který z nás vypadá nejstarší, aby to šel taky zkusit. Vyšlo mu to na druhý pokus. Dal nám lahve, ale pít s námi nešel. My jsme je schovali do batohu a vypili je u rybníka na druhé straně vesnice," řekl před soudem další ze svědků.

Alkohol koupil nejstarší

Alkohol tehdy nakoupil pro spolužáky dnes již patnáctiletý Martin T. "Kamarádi mě přemluvili, že vypadám na víc let. Šel jsem do toho krámu, z regálu jsem vzal dvě lahve vodky a jednu láhev ferneta a uložil je do nákupního košíku. S tím jsem přišel k pokladně. Pán za kasou se tvářil normálně a jen mi řekl, ať si nepřivodíme otravu alkoholem. Já mu na to odpověděl, že si dáme pozor. S tím jsem zaplatil. Před krámem jsem potom lahve předal klukům a dál s nimi nešel," vypovídal hoch, který po výzvě samosoudkyně ukázal na obžalovaného Šimka s tím, že je podobný muži za kasou, kterému platil za alkohol.

Na Šimka podala trestní oznámení ředitelka školy v přírodě Alena Soprová. "Ten na tom nese největší podíl viny. Bohužel mě to mrzí, naše škola je v provozu od roku 1981 a takový případ se nám stal poprvé," prohlásila Soprová. Hlavní líčení bude pokračovat v březnu, kdy by měl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám