Hlavní obsah

Dětem jsem neublížila, tvrdí kantorka, kterou vyhodili ze školy v Tršicích

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Případ učitelky Vandy Fabiánové, která po nařčení ze sexuálního obtěžování dětí musela opustit základní školu v Tršicích na Olomoucku, se u Okresního soudu v Olomouci blíží k závěru. Ve středu skončilo dokazování a zazněly závěrečné řeči. Žena chce u soudu očistit své jméno a domáhá se neplatnosti výpovědi, kterou dostala. Verdikt padne příští týden.

Vanda Fabiánová u souduVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Ze školy musela učitelka odejít na konci minulého školního roku. Bylo to kvůli nařčení, že loni v květnu na škole v přírodě v Ostružné na Jesenicku při mytí sexuálně obtěžovala prvňáky.

Fabiánová ve středu v závěrečné řeči znovu popřela, že by při důsledné kontrole hygieny dětí pochybila. Podle jejího zmocněnce o žádné zneužívání dětí nešlo.

Naopak právní zástupce školy v závěrečném návrhu konstatoval, že škola na výpovědi trvá, protože učitelka prý fatálně selhala.

Podle vedení školy pochybila Fabiánová na škole v přírodě i v roli zdravotníka, hlavním impulzem výpovědi však byl její dohled v koupelně na mytí chlapců z první třídy. Při tom dohlížela i na mytí intimních partií a na to, zda si žáci při hygieně přetahují předkožku.

Žalobkyně jednala s cílem, aby hygiena proběhla řádně.
zmocněnec učitelky

„Po provedeném dokazování jsem malinko zaražen, jak žalovaná škola dospěla k názoru, že žalobkyně měla děti zneužívat, vystavovat je nepatřičnému chování. Kontrola jejich hygieny měla být záminkou k tomu, že měla jednat nesprávným způsobem,“ konstatoval zmocněnec Fabiánové.

Dohled je nezbytný

Upozornil mj. na to, že podle posudku z dětské kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci je dohled nad hygienou sedmiletých dětí nezbytný a přetahování předkožky je denní úkon, který by děti měly znát a který by měl být kontrolován.

Právní zástupce Fabiánové poukázal i na to, že i žalobci z Jeseníku a Ostravy, kteří se případem zabývali na základě trestního oznámení ředitele školy Jaromíra Vachutky, odmítli, že by se učitelka dopustila jakéhokoli trestného činu či přestupku.

Připomněl také, že v případu údajného obtěžování si nestěžovali ani rodiče, ani jejich děti.

„Žalobkyně jednala s cílem, aby hygiena proběhla řádně, a žádné jiné motivy v tom nebyly,“ zdůraznil zmocněnec Fabiánové s tím, že nebylo prokázáno, že by se jeho klientka dopustila zvláště hrubého porušení povinností.

„Nemůže být žádná řeč o zneužívání dětí, ale pouze o tom, zda je přijatelné, aby učitel prvního ročníku byl přítomen a kontroloval, jak se děti myjí. Soud bude muset posoudit, zda je přijatelné, aby učitelka malých dětí vizuálně dohlížela na provádění osobní hygieny a v případě nutnosti pomoci dětem pomohla,“ dodal zmocněnec a soud požádal, aby zrušení pracovního poměru prohlásil za neplatné.

Škola na výpovědi trvá

Vedení školy naopak na výpovědi trvá, zmocněnec školy označil jednání učitelky za exces a za fatální pochybení. Způsob, jakým žalobkyně prováděla večerní hygienu chlapců, je podle něj naprosto nepřípustný a bezprecedentně se vymyká běžným postupům.

„Je zřejmé, že hygienu musejí chlapci provádět i na intimních partiích, nelze však připustit, aby tak činili za přítomnosti cizí osoby, navíc jiného pohlaví,“ uvedl právní zástupce školy. Navrhl, aby soud žalobu, v níž se učitelka domáhá neplatnosti výpovědi, zamítl.

Okresní soud ve středu mj. zamítl návrh zmocněnce školy, aby byl vypracován k případu pedopsychologický posudek, který by mohl objasnit, zda se jednání učitelky nepodepsalo na psychickém stavu žáků.

„Vzhledem k tomu, že jsem s těmi dětmi v kontaktu každý den a děláme si pořád legrácky a srandičky, tak si nemyslím, že bych jim ublížila. Kdybych si to myslela, tak bych do toho procesu nešla,“ řekla Fabiánová novinářům.

Obec vyčkává

Za oblíbenou kantorku, která v Tršicích učila 11 let, se po jejím propuštění postavili rodiče. Ti mimo jiné upozorňují na to, že sami učitelku žádali, aby v průběhu školy v přírodě dohlížela ve zvýšené míře na hygienu jejich dětí. Petici na obhajobu učitelky s požadavkem odstoupení ředitele školy podepsalo přibližně tisíc lidí.

Učitelku přijala od nového školního roku škola v sousedních Doloplazech a spolu s ní tam přešlo také 14 z 18 dětí z její tršické třídy. Všichni – učitelka i děti – by se přitom rádi vrátily. „Dovedu si to představit, ale dovedu si také představit, že práce pod ředitelem (Vachutkou) by byla velmi náročná a nebyla by jednoduchá,“ uvedla Fabiánová.

S návratem propuštěné kantorky ředitel zatím nepočítá. „Zvážili bychom odvolání,“ řekl Vachutka novinářům na dotaz, zda je připraven učitelku v případě, že verdikt soudu pro ni bude příznivý, přijmout na škole. Rozsudek soud vynese příští týden v úterý.

Na jeho verdikt čeká i obec, která zatím do sporu vstoupit nehodlá. „Zastupitelstvo s kroky ředitele nesouhlasí. Odvolat ho však není tak jednoduché. Moc možností, jak to udělat, nemáme. Počkáme si na pravomocné rozhodnutí soudu,“ uvedl již dříve místostarosta Tršic Jan Březovský (nezávislý).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám