Hlavní obsah

Detektivové odhalili tajnou zbrojovku

Právo, miv, apb, pro
PRAHA/PAVLICE

Tajnou zbrojovku, vyrábějící náboje i střelné zbraně, odhalila policie v Pavlicích na Znojemsku. Její výrobky měly směřovat i do zahraničí včetně Iráku. Kriminalisté nyní aktivity majitele firmy Dalibora Koppa a jeho pomocníků vyšetřují.

Foto: Jan Zavřel

O zábavu není nouze

Článek

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajistili v polovině dubna na různých místech republiky dvanáct českých státních příslušníků, které podezírají z obchodování se zbraněmi. Při 18 domovních prohlídkách na mnoha místech specialisté zajistili bezmála dvě stovky různých střelných zbraní, deset tisíc nábojů a dalších výzbrojních komponentů. Našli také tři velkopěstírny drog a zajistili 5,25 kg marihuany, 3400 rostlin konopí a zařízení pro pěstování.

Speciálně upravené modely zbraní směřovaly ke klientům z tuzemského podsvětí. Další kusy měly být určeny pro vývoz. Na exportu do Afriky a do Iráku se měl podle policistů podílet právě Kopp, aniž by měl k podobnému obchodování povolení.

Oficiálně měla munice do samopalů putovat pro iráckou policii, existovala ale obava, že je získají odpůrci současného režimu. Zbraně navíc vyráběl na lince získané bez příslušných povolení jako součást technologického zařízení.

"Nevím, jestli se dá mluvit o výrobě munice. Podle mých informací se spíše jednalo u úpravu munice ze skladů," řekl muž, který se o aktivity Koppa zajímal. "Zmíněnému muži bylo sděleno obvinění ze spáchání trestných činů porušování předpisů o zahraničním obchodu s nedovoleným materiálem a nedovoleného ozbrojování. Na Střední východ chtěl prodat také dlouhé palné zbraně. V případě uznání viny mu hrozí trest odnětí svobody od tří do deseti let," řekla Právu mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Soud ale neshledal důvody pro uvalení vazby.

Obci nezaplatil

"Jsme z něj smutní. Vypadal jako seriózní podnikatel, očekávali jsme, že tady něco vybuduje a nabídne lidem práci. Ale dodnes nám ani nezaplatil nemovitost, kterou si od obce koupil. A jak to tak vypadá, tak ani nevíme, jestli zbytek dluhu ještě uvidíme," posteskl si v pondělí starosta Pavlic Josef Myslík (KDU-ČSL).

Spekulace, že se podnikatel ukrývá v zahraničí, starosta potvrdit nemohl. "Nevím, kde teď je, ale ještě minulý týden jsem jej viděl jet autem," řekl starosta.

Kopp podle internetové verze výpisu z obchodního rejstříku měl či stále ještě má své aktivity v šesti firmách. Z nich například KOPP ARMS má jako předmět podnikání uveden mimo jiné nákup a prodej zbraní, munice a střeliva. Taktéž deklaruje jejich výrobu.

Matka o synech neví

Dalibor Kopp a jeho bratr Karel sdílejí některé podnikatelské aktivity společně. V místě bydliště v Pavlicích se již několik týdnů podle většiny místních obyvatel neobjevili.

"Žije tu v osamění jejich sedmdesátiletá matka Jiřina, která je po dvou operacích mozku na invalidním vozíku. Synové si žili na vysoké noze. Drahá auta, manželky nepracovaly. Ale nikdo nevěří, že by byli schopni organizovat nelegální továrny na střelivo, obchodovat s Kazachstánem a vyvážet střelivo do Iráku. Dalibor má jen maturitu na obchodní škole a Karel se vyučil prodavačem," řekla Právu jedna ze sousedek Koppových.

Uvedla, že se obyvatelé obce dobře znají. "Pavlice mají jen 478 obyvatel," vysvětlila. Matka obou bratrů o nich nic neví. Také nevěří, že by její synové prováděli rozsáhlé obchody s municí. "Nevím, kde jsou. Kontakt na ně nedostanete, o ničem nevím. Pomáhají mi. Dalibor nejvíc. Za každý příspěvek jsem synům vděčná. Byla tu kriminálka. Hledali zbraně. Nic nenašli. Jdou po Daliborovi, ale on se stal bílým koněm. Je chudák z dědiny," odpověděla paní Koppová na dotaz Práva.

Verzi, že Dalibor Kopp či jeho bratr Karel jsou v ilegálních obchodech s municí bílými koňmi, nepotvrdil mluvčí jihomoravského krajského státního zastupitelství Pavel Rujbr. "Takové závěry jsou předčasné. I když vyšetřování prověřuje i tuto verzi," řekl Rujbr.

Nemá licenci na vývoz

"Kopp má povolení pro obchodování se zbraněmi jen v rámci České republiky, nemá však licenci pro vývoz," řekl Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

"Během let 2000 až 2003 dostal celkem 19 licencí, jen pět z nich však realizoval. Jednalo se o licence na dovoz součástí nábojnic," dodal Mravinac. Koppova společnost nebyla schopna po novele zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem schopna doložit prověrku od Národního bezpečnostního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám