Hlavní obsah

Detektiv ÚOOZ přemlouval míchače smrtelného metanolu, aby vypovídal proti Březinovi

Právo, Aleš Fuksa, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Obžalovaný lihový boss Radek Březina se v pondělí u Krajského soudu v Olomouci sešel s dalším velkým jménem podsvětí obchodujícím s nelegálním lihem. Jako svědka předvedla vězeňská eskorta Tomáše Křepelu, jednoho ze dvou hlavních strůjců metanolové aféry, při které zemřelo padesát osob na otravu alkoholem. Ten se mimo jiné zmínil o tom, že ho měl ve vazbě navštívit detektiv Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tomáš Křepela (vlevo), hlava metanolové chobotnice, vypovídal coby svědek v případu daňového úniku bratrů Tomáše a Radka (vpravo) Březinových.

Článek

Tomáš Křepela pracoval dlouhé roky coby obchodní ředitel Březinovy hrobické společnosti Morávia-Chem, která se oficiálně zabývala výrobou autokosmetiky, ale podle mladšího z bratrů Březinových Tomáše do velké míry i fiktivním denaturováním lihu, který pak následně nelegálně prodávala likérkám.

Křepela, kterému hrozí v metanolové aféře doživotí, u soudu vypověděl, že firma Morávia-Chem podle něj nepatří Radkovi Březinovi, ve společnosti působil spíše jako konzultant. Zároveň popsal svou hlavní činnost v hrobické firmě, údajně sháněl kontakty a staral se o rozvoj Morávia-Chemu.

Doslova se označil za člověka, který Morávia-Chem dostal na „úroveň“. „Já jsem byl ten, kdo to tam prakticky vybudoval. Zajistil jsem, že jsme technologicky pokročili o tisíce procent. Z počátku jsme naše produkty nalévaly do nádob doslova rukama, postupně jsme však výrobu zprofesionalizovali. Co se objemu týká, šlo o milióny litrů. Když jsem do společnosti přišel, bylo nás tam zhruba osm. Když jsem odcházel, už to bylo sedmdesát lidí,“ uvedl Křepela.

Přemlouval ho detektiv ÚOOZ 

Ten potom také poukázal na to, že ho už dvakrát ve vazbě kontaktoval příslušník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek s tím, aby vypovídal proti Radku Březinovi.

„Řekl mi, že se mu mohu pomstít za to, že mě propustil z Morávia-Chem. Já to ale odmítl. Vybudoval jsem totiž vlastní konkurenční firmu a v době začátku metanolové aféry již otevřenou společnost na Slovensku, která by slovenskou odnož Morávia-Chemu Slovakia-Chem převálcovala. Neměl jsem proto důvod se mstít,“ prohlásil Křepela.

Jeho výpověď nikterak zásadně nepřispěla k rozkrytí lihového byznysu Radka Březiny, avšak poukázala na stejné historické kořeny podnikání obou mužů.

Kauce 15 miliónů

Tomáš Křepela figuruje v metanolové aféře společně s Rudolfem Fianem, hlavním distributorem jedovaté směsi s metanolem Jiřím Vaculou v nejvyšším článku metanolové chobotnice, trojici mužů hrozí až doživotí, a to bez ohledu na to, že Jiří Vacula pomáhal policii rozkrýt celý řetězec obchodníků vedoucí až k samotným konzumentům.

Naopak Radek Březina je hlavním ze tří obžalovaných mužů u olomouckého krajského soudu, který řeší půlmiliardový daňový únik vzniklý nelegálním obchodováním s fiktivně zdenaturovaným lihem. V této kauze pomáhá policii rozkrýt podhoubí bratrova byznysu Tomáš Březina.

V související kauze s třímiliardovým daňovým únikem Radka Březiny a jeho organizované skupiny navíc mladší Tomáš figuruje coby spolupracující obviněný. I proto se již za pár dnů dostane pravděpodobně z vazby na svobodu, a to na patnáctimiliónovou kauci, kterou má složit on či jeho rodina. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám