Hlavní obsah

Desky ukradené z terezínských náhrobků vykoupila sběrna na Lounsku

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOUNY

Sběrna, ve které policie našla několik bronzových destiček se jmény obětí nacismu ukradených v uplynulých deseti dnech z terezínského hřbitova, se údajně nachází na Lounsku, asi 50 km od Terezína. Právu to sdělil zdroj, který má blízko k policii.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

Mluvčí litoměřické policie Alena Romová tuto informaci Právu nepotvrdila, ani nevyvrátila. Jen zopakovala, že policie objevila část destiček v severočeské sběrně.

Podle zdroje Práva se sběrna se nachází v malé obci, její název i jméno majitele má redakce k dispozici. „Policisté tam našli část ukradených destiček,“ řekl Právu informovaný zdroj. Majitel sběrny, kterého Právo kontaktovalo, však podezření razantně odmítá a považuje je za hru konkurence.

„Není to pravda. Policie tady sice byla, ale nic nenašla. Kradené věci zásadně nevykupujeme. Zeptejte se jinde,“ odkázal zpravodaje Práva naopak na jiné sběrny v regionu.

I zde znělo jedním hlasem: „S policií spolupracujeme řadu let, nikdy jsme neměli problémy.“ V jedné z nich řekli bez obalu, že jsme ale na správné stopě. V dotčené sběrně prý vykupují materiál na divoko, bez potvrzení a nevedou si evidenci prodávajících.

"Jde to jak po másle"

Tu praxi nám nakonec v obci potvrdil zřejmě pravidelný klient sběrny, kterého jsme na cestě do ní potkali. „Co přinesu, položím na váhu a hned mi vyplatí peníze. Nechtějí po mně občanku, ani jiný doklad. Jde to jako po másle,“ popsal způsob výkupu asi čtyřicetiletý muž. Na otázku, jestli zaslechl, že policisté našli v dotčené sběrně destičky z Terezína, odpověděl bezprostředně: „Jo, ale já je neukradl.“

Po pachatelích krádeže celkem 824 zcizených bronzových destiček nadále intenzívně pátrá tým kriminalistů. „Prověřují dosavadní poznatky, které by vedly k dopadení pachatele,“ řekla Právu Romová. Pokud počítáme, že jedna ukradená destička váží zhruba kilogram, pak celková váha nakradených destiček je přes osm centů.

Policejní prezident Oldřich Martinů již v pátek prohlásil, že kriminalisté mají dostatek indicií k podezřelým osobám a že dopadení pachatele nebo pachatelů je otázkou dnů.

Aby na terezínském Národním hřbitově nedošlo k dalším krádežím, začala ho v pondělí večer hlídat bezpečností agentura Dora Security.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám