Hlavní obsah

Desetiletý chlapec z Turnova ujel s autem 100 kilometrů

– Turnov

Desetiletého chlapce, který vzal rodičům auto a ujel bez nehody přes 100 kilometrů, zadrželi v minulých dnech turnovští policisté. Policie případ odložila, protože hoch nemá trestní odpovědnost. Postihnout rodiče také nemůže, protože chlapci auto nesvěřili. Vzal si ho bez jejich vědomí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Hoch se vydal na dobrodružnou cestu večer po drobné domácí roztržce. Škodou Favorit vyjel z Benešova, v Praze jel přes jižní spojku a pak pokračoval po dálnici na Liberec. V Turnově si malého řidiče, který neměřil ani 150 centimetrů a za volantem byl sotva vidět, všimla policejní hlídka. "Choval se tak nějak divně, zvláště když předjížděl, tak jsme ho zadrželi," dodal velitel turnovské policie Vladimír Studnička. Chlapec urazil více než stokilometrovou vzdálenost asi za 1,5 hodiny, jel tedy zhruba 80 kilometrovou rychlostí.

Hoch dokonce při svém zadržení přiznal, že chvíli zvažoval, jestli nemá policistům ujet nebo si s nimi zahrát na honěnou, pak to ale zavrhl. Namířeno měl na Semilsko k babičce. Vypověděl, že řídit jej naučil dědeček. Podle Studničky to není nic nedovoleného. "Jezdit by museli po neveřejných komunikacích, třeba na dvoře nebo po poli," podotkl.

Případ není v Libereckém kraji ojedinělý. Před rokem si sedl za volant v Mimoni na Českolipsku pětiletý chlapec v pyžamu. S vozidlem ale ujel jen 500 metrů, pak naboural do dvou jiných aut a do domu. Napáchal škodu za 100 000 korun, sám vyvázl bez zranění.

Předloni v prosinci havaroval na Českolipsku s Opelem Vectra čtrnáctiletý řidič. Při nehodě utrpěl jeho stejně starý spolujezdce lehčí zranění. Silný vůz chlapec sebral rodičům bez dovolení, neudržel ho na rovné silnici, sjel do příkopu a narazil do sloupu elektrického vedení. Škoda dosáhla 60.000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám