Hlavní obsah

Desetikilometrová jízda se ženou na kapotě nebyla sebeobrana, rozhodl soud

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Loni v prosinci se německý řidič Jürgen Wolfgang Schütz (42) dočkal zproštění obžaloby z pokusu o těžkou újmu na zdraví, když přesvědčil domažlický okresní soud, že desetikilometrová jízda se ženou na kapotě byla nutnou sebeobranou. Po čtvrtečním odvolacím řízení už ale rozsudek neplatí, Krajský soud v Plzni ho zrušil s tím, že rozhodnutí o nevině řidiče je předčasné a nesprávně odůvodněné.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jürgen Schütz u soudu

Článek

"Máme za to, že okresní soud hodnotil důkazy v některých částech jednostranně ve prospěch obžalovaného," uvedl předseda odvolacího senátu Eduard Wipplinger. Podle něj se domažlický soud bude muset případem znovu zabývat, doplnit dokazování a důkazy hodnotit objektivněji.

Incident se odehrál předloni v listopadu před nočním klubem ve Folmavě. Předmětem sporu byl dluh ve výši dvou stovek eur, které po Němci požadovala Simona Nöthová (44).

„Vylákala mě tam a chtěla peníze. Postavila se mi před auto, potom přišli dva muži a začali mi vyhrožovat, že když nevystoupím, tak zničí mě i vůz. Simona mi mezitím skočila na kapotu, měl jsem strach o život, a proto jsem se rozjel,“ vypověděl Schütz.

Zastavil prý, až když byl v bezpečné vzdálenosti od těch dvou mužů. „Simona odmítala slézt, snažil jsem se ji i stáhnout, ale pevně se držela stěračů. Tak jsem jel pořád dál z obavy, aby mě nepronásledovali její komplicové,“ doplnil cizinec svoji výpověď.

"Mlátil mě a pak mě znovu nabral na kapotu"

Podle Nöthové se však událost odehrála jinak. „Když jsem přišla na parkoviště, Jürgen byl zamčený v autě a měl otevřené okénko. Najednou nastartoval a začal couvat do místa, kde stálo moje auto. Kamarád prostrčil okénkem ruku a chytil volant tak, aby mu znemožnil s autem manévrovat. Jürgen se mu zakousl do ruky, přičemž se tam objevil další muž a snažil se ruku kamaráda dostat zpátky,“ oponovala.

Schütz pak podle ní několikrát výrazně přidal plyn. „Jakmile to zatúroval, tak jsem se lekla a skočila mu na kapotu. Rozjel se a já úplně ztuhla. Ležela jsem tam na břiše a pevně se chytila víka motoru a stěračů. Postupně nabíral rychlost, jenom jsem hrozně křičela o pomoc,“ tvrdila před soudem žena.

Asi po kilometru se jí podařilo z kapoty seskočit. „Bylo to v prudkém stoupání, kdy řidič zpomalil. Jenže v mžiku byl zase u mě a začal mě mlátit. Takže jsem se instinktivně schoulila a chránila si hlavu. Když rány skončily, opřela jsem se o auto s tím, že vstanu a uteču. Ve chvíli, kdy jsem se postavila, rozjel se a nabral mě na kapotu. Znovu jsem se chytla stěračů a zběsilá jízda pokračovala, než nás zastavila policie,“ prohlásila Nöthová.

Odvolací soud pochybuje

Domažlický soud se nakonec přiklonil k verzi Schütze s tím, že jednal v krajní nouzi, neboť se cítil ohrožený na životě.

„Tak, jak je rozsudek odůvodněn, máme výrazné pochybnosti o tom, že zde existoval vůbec nějaký reálný důvod, že by obžalovanému od kohokoliv cokoliv hrozilo,“ uvedl Wipplinger v odůvodnění verdiktu odvolacího soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám