Hlavní obsah

Deset stíhaných celníků odejde s výslužným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Deset z 18 dnes již bývalých pracovníků Celního úřadu Břeclav-dálnice odejde ze služby s tučným výslužným i přesto, že jsou podezřelí z braní úplatků od řidičů kamiónů. Nepodařilo se jim totiž v pátek doručit výpovědi. Dneškem proto odešli do civilu i s nárokem na vyplácení výslužného od státu 5700 korun měsíčně až do důchodu.

Foto: archiv Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Videomapping na fasádu budovy 15

Článek

Kdyby výpovědi do páteční půlnoci převzali, peníze by nedostávali. "Dělali jsme vše proto, abychom rozhodnutí ředitele břeclavského celního úřadu Jiřího Hammera o výpovědích doručili. Bohužel to v několika případech nevyšlo," řekl v sobotu mluvčí jihomoravských celníků Jaroslav Moravec. Zdůraznil, že v pátek dva celníci objížděli bydliště stíhaných kolegů a snažili se obálky s výpověďmi předat. Část z nich ale nezastihli.

Hammer ve čtvrtek rozhodl o propuštění šesti podřízených, jimž byly příslušné obálky hned předány. V pátek rozhodl stejně i v ostatních 12 případech. Ze zbývajících celníků se ale podařilo doručit výpověď jen dvěma. K tomu, zda se ostatní převzetí obálek vyhýbali, aby nepřišli o služné, se mluvčí nevyjádřil.

V souvislosti se vstupem Česka do Evropské unie snížila k dnešku celní správa počty svých zaměstnanců. Podstatná část stíhaných celníků měla k 1. květnu odejít do civilu již podle předchozí domluvy. Celkem 12 z 18 celníků mělo nárok na měsíční výslužné 5700 korun, které by jim bylo vypláceno až do důchodu. O peníze mohli přijít jen tím, že by dostali a převzali výpověď.

"Bohužel, teď již proti deseti kolegům nemůžeme nijak konat a nemůžeme jim služné odepřít," vysvětlil Moravec.

Dáš, jedeš; nedáš, stojíš

Skupina břeclavských celníků je podezřelá, že řidiče kamiónů z Balkánu nutila k úplatkům. Za pět až deset euro si měl každý z řidičů zajistit hladký průjezd přechodem. Podle dostupných informací se na vše přišlo po stížnosti jednoho z motoristů.

V souvislosti s úplatky stíhá protikorupční služba policie celkem 19 celníků z Břeclavi. Prvního začala stíhat již před časem. Policie nevylučuje, že obviněných bude více, možná až kolem 40. Detektivové celnici sledovali od loňského září. Denně jí projede asi 800 kamiónů, z toho polovina z Balkánu.

Na braní úplatků řidiči upozorňují již dlouhou dobu. Postup celníků při vymáhání peněz je podle většiny z nich diferencovaný. Řídí se přitom zemí původu. Řidiče z některých balkánských zemí čekají na celnici o poznání větší problémy, než třeba jejich české kolegy.

"Dáš, jedeš. Nedáš, stojíš. Je spousta způsobů, jak odbavení prodloužit. On si to pak každý rozmyslí," řekl jeden z řidičů. "Nedivím se, že celníci berou u huby hlavně kamióny z Balkánu a Turecka. Jen jim stejným metrem oplácí to, co tam dělají s námi," dodal muž za volantem kamiónu dopravce z Ostravska.

Úplatkářský skandál nepostihl na jihu Moravy jen celnici v Břeclavi, ale i na nedalekém česko-rakouském přechodu v Hatích na Znojemsku. Jednoho z tamních zaměstnanců stíhá policie za to, že žádal po řidiči kamionu 80 000 korun za rychlé odbavení. Muži hrozí až pět let vězení. Nyní je postaven mimo službu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám