Hlavní obsah

Deset let za znásilnění dvouleté dcery

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Deset roků by měl pobýt za mřížemi sedmadvacetiletý Karel Polívka z Pardubic. Krajský soud v Hradci Králové jej v úterý poslal do vězení za to, že znásilnil a týral svou dceru Terezu, které v té době ještě nebyly ani dva roky.

Foto: Stanislav Stebila

Termíny letošních koncertů vokální skupiny Fragile v ČR

Článek

Dívku trestal tak, že jí bil pěstí nebo vařečkou do různých míst těla tak silně, až měla modřiny. Sprchoval jí studenou vodou, někdy jí sprchovou hlavici přitiskl k ústům, přičemž dítě držel tak, že se nemohlo bránit. "Děvče muselo vodu nejen polykat, ale i vdechovat, takže mu vlastně hrozilo utonutí. Bylo bezprostředně ohroženo na životě. Prožívalo déletrvající útrapy na samé hranici snesitelnosti," řekl soudní lékař Josef Pleskot.

Někdy v létě roku 2003 přišel Polívka domů v noci opilý. Donutil dceru, aby mu dala hlavu do klína, zasunul jí do úst přirození a masturboval při tom. Dívka se tomu nemohla bránit, neboť jí nohama tiskl ruce k tělu. "Vůbec nevím, co mě to napadlo, nedovedu si to vysvětlit," řekl při výslechu a svých činů litoval.

Terezka žije s novou rodinou

Malá Terezka dnes žije v nové rodině, která ji adoptovala. Jak uvedl dětský psycholog Oldřich Kaloč, v novém prostředí se podařilo následky neurvalého chování pokrevního otce potlačit. "Dítě považuje nové rodiče za své. Zpočátku mělo hrůzu z vody, koupání či sprchování, což jsou nepochybně znaky prožitého fyzického i psychického utrpení. Není přitom vyloučeno, že to na dívce zanechá trvalé následky," prohlásil.

Polívkova manželka u soudu vypověděla, že měla z manžela strach, proto dlouho mlčela o tom, co se doma děje. Později všechno oznámila orgánům sociálně-právní ochrany dětí a ty informovaly policii. Žena má s Polívkou ještě dvě dcery. "Je otázkou, zda-li by i ony neměly být umístěny do péče náhradní rodiny," řekl Kaloč.

Matku dívek totiž experti označili za celkově nezralou a jednoduchou osobnost s inteligencí ve spodním pásmu podprůměru. "Není ale nijak retardovaná a rozhodně netrpí bájnou lhavostí," poznamenal psycholog Roman Miletín. Někteří svědkové ale tvrdili, že Terezku zřejmě tvrdě trestala i ona.

Státní zástupkyně Hana Flídrová v závěrečném návrhu poukázala na mimořádně vysokou nebezpečnost a brutalitu pachatelova jednání. Obhájce František Derik naopak připomněl, že znalci u Polívkovy manželky zjistili, že trpí syndromem odvrhnutí dítěte. "Svým chováním určitě ovlivnila chování obžalovaného," řekl a připomněl, že znalci nevyloučili možnost Polívkovy resocializace.

Soud nenašel polehčující okolnosti

"Možnost tu sice je, ale se značně nejistým výsledkem," odmítla Derikovu argumentaci předsedkyně soudního senátu Anna Bímová. "Obžalovaný se hrubého násilí dopouštěl na malém a zcela bezbranném dítěti. Nevidíme tu žádné polehčující okolnosti a vyjádření lítosti soud považuje za formální," podotkla.

Součástí rozsudku je i psychiatrické a sexuologické léčení ambulantní formou. Verdikt není pravomocný, Polívka se okamžitě odvolal a Flídrová si ponechala lhůtu k vyjádření. "S výší trestu jsem ale spokojena, odpovídá mému návrhu," řekla státní zástupkyně a připustila, že případná trestní odpovědnost Polívkovy manželky bude ještě předmětem zkoumání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám