Hlavní obsah

Deset let vězení za vraždu ze žárlivosti

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Desetiletý trest ve věznici s ostrahou vyměřil ve středu za vraždu ze žárlivosti a v opilosti senát liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem 54letému Milanu Junkovi z Nového Boru na Českolipsku. Zároveň musí synovi zavražděného zaplatit náklady spojené s pohřbem a uhradit VZP v České Lípě náklady na ošetření. Soud mu rovněž na základě doporučení soudních znalců uložil ochranné ústavní protialkoholní léčení. Junek i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Senát uznal Junka vinným z toho, že loni 29. června před restaurací v Novém Boru bodl nožem svého 43letého soka. Ránu směřoval přímo do srdce, takže muž zemřel i přes péči lékařů po necelé hodině na ARO českolipské nemocnice.

"Podařilo se nepochybně prokázat, že obžalovaný napadl poškozeného po hádce, která se mezi nimi odehrála v restauraci. Poškozený tam obžalovaného napadl, ale nezranil. Když odcházel, v opilosti a ze žárlivosti ho obžalovaný dostihl a se slovy, že ho zabije, mu zasadil ránu do hrudníku," uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Olga Fričová.

Byl už vícekrát soudně trestán

Při rozhodování o výši trestu soud přihlédl k tomu, že se Junek doznal a projevil nad svým činem lítost. Naopak mu přitížilo, že se činu dopustil v době, kdy byl podmíněně odsouzen za podvod a v minulosti byl už opakovaně soudně trestán. Jak vyplynulo z výpovědi obžalovaného a potvrdili svědci, Junek se rozvedl se svou ženou v roce 2000. Po nějaké době mu soud svěřil do péče i jejich tři děti, kterým je nyní od 8 do 17 let.

 "Manželka si chodila ke mně půjčovat peníze. V prosinci 2004 si přišla půjčit na nájem a jídlo, bydleli ve stejné ubytovně jako já s dětmi. Půjčil jsem jim deset tisíc korun, později ještě další dva tisíce. Chtěl jsem, aby mi peníze vrátili," líčil u soudu Junek, který si svou výpověď předem napsal a chvílemi se neubránil pláči. Svou ženu prý stále miloval, dokonce zůstali milenci a věřil, že když jí bude pomáhat, rodina bude znovu žít společně.

Osudný večer se všichni setkali v restauraci v Novém Boru. Obžalovaný chtěl po sokovi, aby mu vrátil peníze, ale ten se mu prý vysmál. "Řekl, že ho moji fakani nezajímají, že si s dlužním úpisem můžu vytřít zadek," popsal. Vše vyvrcholilo napadením. Zatímco v přípravném řízení Junek potvrdil, že muže bodl, v úterý u soudu tvrdil, že protivník na nůž upadl.

Fakt, že rána byla vedena velkou silou, potvrdil soudní lékař Pavel Srna. "Mohu ale připustit, že síla byla způsobena tím, že šli oba muži proti sobě," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám