Hlavní obsah

Demonstranti ve Varnsdorfu prošli těsně vedle romských ubytoven

Právo, Novinky, ČTK, Jaroslav Švehla, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varnsdorf
Aktualizováno

V severočeském Varnsdorfu začala v sobotu krátce po 14:00 další demonstrace, která byla tentokrát namířená proti vedení města. Na místě bylo kolem 300 lidí, policisté v uniformách i v civilu a také členové antikonfliktního týmu.

Článek

Na náměstí E. Beneše se shromáždili především místní obyvatelé. Někteří z nich měli na sobě bílá trička s nápisem "Z našich daní žijete a ještě nás bijete!".

Organizátor akce Lukáš Kohout přítomným řekl, že na příští víkend žádnou akci na severu Čech neplánuje, ale přesune své aktivity do Prahy.

Proti radnici

Místní protest tentokrát nesvolali proti nepřizpůsobivým obyvatelům jako v minulých sedmi případech, ale požadují odstoupení vedení města.

Dav, posílený lidmi postávajícími okolo, vyrazil k hraničnímu přechodu do německého Seifhennersdorfu a zamířil k domu bývalého starosty a současného místostarosty Josefa Poláčka (ODS). V době, kdy kolem jeho roubeného domu proudily desítky lidí, Poláček nebyl doma, jeho obydlí hlídaly cca dvě desítky těžkooděnců.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Demonstrace proběhla v klidu.

Průvod se vrátil na náměstí, kde stála malá skupinka aktivistů hnutí Nenávist není řešení. Jeden z trojice dostal prostor a vystoupil na podiu: „Je mi moc líto, jaká je situace ve Varnsdorfu. Vidím, jak jste zoufalí. Jste zoufalí, že se necháte vést usvědčeným podvodníkem ze zvláštní školy Lukášem Kohoutem. Pochody k ničemu nepovedou. Jen k rozpadu sousedských vztahů,“ řekl za nesouhlasného bučení davu aktivista. „Budete se všichni nenávidět,“ dodal a na jeho hlavu se snesla vlna kritiky.

Dvousethlavý dav notně prořídl a následně se vydal k druhému německému přechodu Grossschönau. Demonstranti za křiku hesel Češi pojďte s námi mířili směrem k varnsdorfské ubytovně Sport. Kolemjdoucí a lidé posedávající na zahrádkách místních restaurací si průvod pouze fotografovali.

Před ubytovnou utvořily policejní jednotky neprostupnou bariéru. K žádnému incidentu nedošlo, ani když se průvod po chvíli vrátil stejnou trasou zpátky. K hranicím nedošel. Lidé se před ubytovnou pouze na deset minut zastavili a za skandování hesel „Chceme vaše dávky“, se zase odebrali zpět na náměstí. Na místo dorazila už jen hrstka nejvěrnějších a především místní mládež. Po 18. hodině byla akce ukončena. I když demonstrace nepřilákala tentokráte tolik lidí, organizátoři ji dokázali využít jako dobrý podnikatelský záměr. Od začátku sobotního protestu se na náměstí prodávalo pivo a klobásy.

Ve Varnsdorfu také zástupci iniciativy Nenávist není řešení uspořádali dětský den s kulturním programem, jehož součástí bylo například loutkové divadlo nebo vystoupení romských kapel. Podle jednoho z organizátorů Markuse Papeho se program odehrál nejprve u ubytovny v ulici T.G.M., poté se vystupující přesunuli k ubytovně Hotel Sport.

Také Moravskoslezský kraj zasáhla v sobotu vlna mítinků. Do Opavy, Havířova a Ostravy je svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která navíc v Ostravě měla krajskou konferenci. Všech tří shromáždění, svolaných za slušný a důstojný život, se zúčastnil i předseda DSSS Tomáš Vandas.

Ani na jednom místě nedošlo k nepřístojnostem, nejvíce lidí dorazilo hodinu po poledni na havířovské Náměstí Republiky. „Zasahovat jsme nemuseli, pouze byly předvedeny tři osoby k prokázání totožnosti a monitorovali jsme pohyb asi 30 osob, které se po mítinku shromáždily kolem Merkuru (část obyvatel hotelového domu Merkur patří mezi sociálně slabé, řada z nich je i takzvaně nepřizpůsobivá),“ popsala karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Reklama

Výběr článků

Načítám