Hlavní obsah

Dělník kuchyňským nožem za 20 korun přizabil dva lidi

Právo, Barbora Silná
LIBEREC

Dvanáctiletý trest za pokus o dvojnásobnou vraždu by si měl podle verdiktu senátu liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem odpykat ve věznici s ostrahou 43letý českolipský dělník Libor Tykva.

Foto: Barbora Silná, Právo

Obžalovaný z pokusu dvojnásobné vraždy Libor Tykva před libereckým soudem

Článek

Zároveň by měl uhradit zdravotní pojišťovně více než sto tisíc korun spojených s náklady na léčení obou postižených. Obžalovaný se proti rozsudku na místě odvolal. 

Drama se odehrálo loni v červnu na českolipském sídlišti, když si Tykva šel do bytu své expřítelkyně pro své osobní věci. Místo toho ale v bytě napadl nejprve nového 38letého přítele své bývalé. Pak zaútočil i na 44letou ženu.

Podle státní zástupkyně zasadil příteli ženy velkou silou dvě rány do hrudníku a další do zad. Žena se snažila svého přítele bránit a chtěla Tykvu odstrčit.

Rány hluboké patnáct centimetrů

„V té chvíli ji ale napadl také a bodl ji velkou intenzitou do břicha,“ uvedla žalobkyně. Napadené ženě se i přes těžké poranění břišní dutiny a jater podařilo vyplazit před dům a díky sousedům přivolat pomoc záchranářů. „Pouze urgentní chirurgický zákrok odvrátil u obou postižených smrt,“ řekl při hlavním líčení soudní lékař s tím, že rány byly u obou hluboké až patnáct centimetrů.

Tykva se v přípravném řízení k činu přiznal. „Nůž jsem si koupil den předtím asi za dvacet korun, byl to obyčejný nůž na chleba,“ vypověděl v přípravném řízení Tykva.

Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie netrpí Tykva žádnou duševní poruchou. Jeho problémem je ale závislost na alkoholu. Podle znalců mohl mít v době činu v krvi 2,2 až 2,4 promile alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám