Hlavní obsah

Dělali si ze mě prču, nikdo se na vpich nepodíval, řekl soudu o zdravotnících ochrnutý muž

– Děčín
Právo, Aleš Pelikán

Okresní soud v Děčíně se v úterý začal zabývat případem muže, který ochrnul na podzim roku 2017 v děčínské nemocnici. Podle obžaloby měla nyní 76letému muži tehdy píchnout bez vědomí lékařů neznámou látku zdravotní sestra Klára Vtelenská. Ta byla obžalovaná z ublížení na zdraví z nedbalosti, za což jí hrozí až roční vězení nebo zákaz činnosti. Vtelenská svou vinu odmítla, stejně jako již dříve Krajská zdravotní, pod kterou děčínská nemocnice patří.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná sestra u děčínského soudu

Článek

Případ se stal 20. října roku 2017. Muž se dostal do nemocnice kvůli silným bolestem hlavy, kterými trpěl po dřívějším onemocnění.

„Bolesti nepřestávaly, tak jsem zazvonil, aby přišla sestra. Přišel zřízenec, řekl jsem mu to a on odešel. Pak jsem zazvonil znova. Objevila se zdravotní sestra se zřízencem, on mě otočil na bok a ona mi dala injekci,“ vypověděl poškozený senior.

Banální zákrok v děčínské nemocnici udělal ze seniora mrzáka. Sestra jde k soudu

Krimi

Tomu pak začaly silné bolesti zad, nemohl hýbat nohama a ani se postavit. V místě vpichu se mu vytvořila velká modřina, musel kvůli tomu dvakrát na operaci. Podle obžaloby bylo prokázáno, že je příčinná souvislost mezi vpichem a pozdějšími operacemi.

Zatímco muž se před nástupem do nemocnice pohyboval jen s hůlkou kvůli nemocnému kyčelnímu kloubu, z nemocnice už jel na kolečkovém křesle. Na péči v nemocnici si muž stěžoval. Když zdravotníkům oznamoval, že se mu přitížilo a nemůže se hýbat, dělali si z něj prý legraci a nikdo se ani na vpich nechtěl podívat.

„Dělali si ze mě prču, že mi to někdo píchl v autobuse, nikdo z tý brigády socialistický práce se ani nechtěl podívat na ten vpich,“ vypověděl muž.

Dala mu prý jen čaj

Případem se zabývali sami zdravotníci na oddělení, nikdo ale nezjistil, kdo muži látku píchl. V záznamech, které se dělají při každém podání léků, žádný údaj není. Lékařka, která vypovídala jako svědkyně, uvedla, že vpich byl přelepen náplastí, kterou sestry v nemocnici běžně nepoužívají.

Obžalobu Vtelenská jednoznačně odmítla. „Odmítám tvrzení, že jsem aplikovala injekci, která by ho měla poškodit. Po dobu mé služby spal, nabídla jsem mu pouze čaj,“ vypověděla Vtelenská.

Poškozený požaduje po zdravotní sestře odškodnění půl milionu korun. Její právní zástupce ale upozornil, že v tomto případě lze odškodnění požadovat pouze po zaměstnavateli, tedy Krajské zdravotní.

Případ má výslechem dalších svědků a znalců pokračovat 1. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám