Hlavní obsah

Další trest v kauze lihové mafie. Odběratel Ryška dostal šest let

Soud uložil Marianu Ryškovi z Opatovic na Přerovsku za odběr nelegálního lihu od Radka Březiny šest let vězení. Trestnou činnost podle soudu páchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Muže usvědčila především výpověď šéfa lihové mafie Radka Březiny i jeho bratra Tomáše, se kterými léta spolupracoval.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Během pěti let si nechal od nich dovézt podle rozsudku nejméně 32 000 litrů lihu, škoda na daních byla vyčíslena na 8,5 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Obžalovanému by za krácení daní hrozila sazba pět až deset let. Kvůli tomu, že trestnou činnost páchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny, spadl do vyšší sazby devíti let a dvou měsíců až 13 let a čtyř měsíců. Soud mu tak uložil trest mimořádně pod hranici trestní sazby. V úvahu vzal totiž tresty, které dostali členové skupiny za daňový únik ve výši 5,6 miliardy korun.

„Členové aktivně zapojení do daňového úniku se škodou 5,6 miliardy korun dostali tresty 11 let. Marian Ryška měl v uvozovkách únik pouze 8,5 milionu korun. Trest by byl podle soudu nepřiměřeně přísný," uvedl soudce Martin Lýsek.

Případ celníků z Březinových lihových podvodů je promlčený

Krimi

Ryška nelegální líh od zlínského podnikatele odebíral podle rozsudku v letech 2004 až 2008. Březinovi spolupracovníci přivezli nákladním autem do Opatovic dvakrát až třikrát ročně obří nádrže a počkali na vyložení.

Prozradila ho přezdívka

Ryška u soudu vše popřel. Tvrdí, že se stal obětí msty Radka Březiny, protože proti němu vypovídal. Soud však Březinovu výpověď vyhodnotil jako věrohodnou.

„Březina nepopírá, že má k obžalovanému negativní vztah. Popis situace je současně doznáním v jeho velké daňové věci. Jeho podaná výpověď působí zcela logicky, soud nemá zásadních důvodů pochybovat o tom, že Radek Březina líčí to, jak to skutečně probíhalo," podotkl soudce.

Kauza lihové mafie: Březina u soudu přiznal ovlivňování svědků ve velkém

Krimi

Březinova výpověď podle soudu podpírá i svědectví jeho bratra Tomáše, který získal status spolupracujícího obžalovaného. Žalobcům za to podrobně popsal, jak zločinecká skupina fungovala a jaké měla odběratele.

Z ní vyplývá i to, že Ryška nejen s mimobilančním lihem nakládal, ale i věděl, jak celá skupina funguje, doplnil soudce. Dodal, že Ryšku prozradila i jeho přezdívka Mike, kterou si všichni členové mafie spojovali právě s Ryškou, a pod tímto jménem měl i Radek Březina Ryšku uloženého v telefonu.

Jsem perzekvována, tvrdí matka lihového bosse Marie Březinová

Krimi

Kauza lihové mafie v čele s Radkem Březinou vyplula na povrch na podzim 2012. Většina členů organizace, která na trh dodala desítky milionů litrů nezdaněného lihu se škodou na daních dosahující 5,6 miliardy korun, již byla pravomocně odsouzena, Březina dostal 13 let. Žalobci pak začali odkrývat navazující případy odběratelů nelegálního lihu a těch, co trestnou činnost maskovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám