Hlavní obsah

Další Rittigova kauza se protáhne, obviněná advokátka bude rodit

Praha

Rozhodnutí v další z trestních kauz lobbisty Iva Rittiga se oddaluje. Tentokrát musí pražský městský soud odročit hlavní líčení v případu vytunelování firmy Oleo Chemical, protože Rittigova spoluobžalovaná právnička Karolína Babáková má termín porodu a trvá na své osobní přítomnosti u závěrečných řečí. Uvedla to v pondělí mluvčí soudu Markéta Puci

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig

Článek

Babáková figuruje jako advokátka v další Rittigově kauze - vynášení informací z BIS, kterou zbrzdila lobbistova omluvenka pro nemoc.

Případ Oleo se týká údajného vyvedení 20 miliónů korun z petrochemické firmy. Obžaloba tvrdí, že peníze mířily k Rittigovi jako odměna za fiktivní poradenství od společnosti Cokeville Assets se sídlem na Britských Panenských ostrovech.

Obviněno je celkem deset lidí včetně dvou Rittigových právníků z advokátní kanceláře MSB Legal - Babákové a Davida Michala. Vinu odmítají, obžalobu označili za nesmysl.

Lobbista v říjnu onemocněl

Soudkyně původně nařídila hlavní líčení od pondělí do příštího úterý, jak ale zaznělo v soudní síni, plány musí kvůli termínu porodu Babákové přehodnotit. Závěrečné řeči tak zazní nejdříve ve druhé polovině ledna příštího roku.

Babáková Michala hájí v kauze vyzrazení utajované zprávy BIS, kde na lavici obžalovaných sedí také Rittig či někdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová). Hlavní líčení v této věci musel soud v říjnu už poněkolikáté odvolat, protože lobbista vzkázal, že onemocněl a že nedává souhlas s konáním jednání ve své nepřítomnosti.

Soudce se proto rozhodl, že nechá k Rittigovu zdravotnímu stavu vypracovat posudek, a jednání nařídil na 23. až 25. listopadu. „Předseda senátu zatím neuvažuje o tom, že by toto jednání nebylo,” uvedla v pondělí mluvčí soudu Puci. Informace z posudku soud zřejmě zveřejní až přímo v jednací síni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám