Hlavní obsah

Další kauza exhejtmana Ratha míří k soudu. Jde o úplatky za desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zastupitelství podalo ve středu obžalobu na exhejtmana Davida Ratha a dalších osm lidí v druhé větvi korupční kauzy. Obžalováno je také osm firem.

David Rath se vyjádřil k rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

„Obžaloba byla podána pro celkem osm skutků. Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, poškození finančních zájmů Evropské unie, přijetí úplatku, podplacení a podílnictví,” uvedl státní zástupce Jiří Pražák.

Celkem šlo o zakázky za více než 700 miliónů korun zadavatelů Středočeského kraje a několika středočeských nemocnic. Obvinění ve druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 miliónu korun, z toho převzali 3,4 miliónu korun. Celkem jde o devět obviněných osob a osm firem.

Policisté konkrétně prověřovali rekonstrukce a výstavbu pavilónů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kott a jeho žena Kateřina Kottová (dříve Pancová)

Případ už byl u Krajského soudu v Praze, který ho ale loni v lednu vrátil policii k došetření kvůli odposlechům, jež při vyšetřování pořídila. Podle dozorujícího státního zástupce Jiřího Pražáka se při došetření kauzy nezměnil počet obvinění, počet stíhaných skutků ani právní kvalifikace.

Dostal 8,5 roku

Rath dostal na konci června za korupci 8,5 roku v první části své kauzy. Tato část se týká manipulace s tendry na modernizace středočeských nemocnic, opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku či hostivického gymnázia. [celá zpráva]

V první větvi kauzy vinila obžaloba 11 lidí z manipulací se zakázkami ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji. Podle žalobce Rath bral úplatky a coby tehdejší hejtman o manipulacích věděl. Soud řeší případ od roku 2013.

Rath a Kottovi stihli podle spisu převzít úplatky 38 miliónů, z toho Rath obdržel 16 miliónů.

V obou případech kromě Ratha figuruje také Kateřina Kottová, Petr Kott, Lucie Novanská a Pavel Drážďanský. Ve druhé části pak byli navíc obviněni manažeři největší české stavební společnosti Metrostav Petr Pilát a Jiří Anděl nebo šéf středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Foto: Marek Bádal, Novinky

David Rath u soudu

Policie stíhá navíc také firmy, které byly podle spisu do systému zapojeny, mezi stíhanými je i samotná společnost Metrostav.

16 miliónů pro Ratha

Machinace s tendry podle spisu vypadaly tak, že Kottovi přizpůsobovali krajské veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům”, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví”. Za ovlivnění zakázek měli manažeři firem zaplatit přes 48 miliónů korun.

Rath a Kottovi stihli podle spisu převzít úplatky 38 miliónů, z toho Rath obdržel 16 miliónů. Pak je zatkla policie. Rath dlouhodobě tvrdí, že je v kauze nevinen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám