Hlavní obsah

Další karlovarský důstojník obviněn z krytí podřízeného

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Státní zástupce Libor Řeřicha obvinil dalšího karlovarského policejního důstojníka v případě vyšetřování loupeže na poště, ze které je podezřelý syn místního zástupce policejního ředitele Jan Budík. "Je stíhán pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele," potvrdil ve středu Právu Řeřicha. Karlovarská kriminálka je tak bez svých šéfů.

Článek

O dalších podrobnostech ale odmítl hovořit. Uvedl pouze, že podstata obvinění je obdobná jako u dalších čtyř důstojníků, kteří jsou stíhání od srpna za to, že měli zmařit řádné prošetření Budíkova případu. Všech pět obviněných důstojníků, včetně zástupce policejního ředitele Vladimíra Budíka, je mimo službu. Kriminálka je tak prakticky bez svých velitelů a začíná se improvizovat.

Obviněné špičky karlovarské policie udělaly vědomou chybu, když vyšetřování případu podezřelého policisty nepředaly kompetentnímu orgánu, kterým je inspekce ministra vnitra. Naopak svým postupem zmařily provedení úkonů důležitých pro důkazní řízení.

Někteří z obviněných důstojníků se hájí tím, že nedostali včas informace od svých podřízených. Ti ale zase vypověděli, že měli od nadřízených pokyny, jak v případu postupovat. Tehdy přesvědčovali svědky, kteří Budíka jako pachatele bezpečně poznali, že poštu nemůže vyloupit policista. Tím je zmátli a zmařili tak klíčový důkaz u soudu, kterým je rekognice (identifikace podezřelého ze strany svědků). Soud proto zatím nepravomocně Budíka zprostil obžaloby.

Reklama

Související články

Kriminalista podle obvinění přepadl poštu

Pětadvacetiletý syn vysoce postaveného policejního důstojníka a kriminalista z Karlových Varů v jedné osobě je podezřelý z toho, že v prosinci vyloupil místní...

Vedení karlovarské policie postaveno mimo službu

Tři vysocí důstojníci z nejužšího vedení karlovarské policie jsou od úterý postaveni mimo službu a trestně stíháni v souvislosti s případem poštovní loupeže,...

Výběr článků

Načítám