Hlavní obsah

Další den procesu se žháři z Vítkova začal hádkou mezi obhájcem a soudcem

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový
Ostrava

V pondělí pokračovalo u Krajského soudu v Ostravě soudní líčení se čtveřicí mužů obžalovaných ze spáchání žhářského útoku ve Vítkově. Soudce líčení minulý týden odložil kvůli jiné práci. Za mimořádných bezpečnostních opatření se z napadení romské rodiny zodpovídá čtveřice Jaromír Lukeš, David Vaculík, Václav Cojocaru a Ivo Müller. Na pondělním programu bylo čtení policejní výpovědi Václava Cojocaru, po kterém soudce líčení odročil na úterý, kdy jsou na programu výpovědi svědků.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Václav Cojocaru v soudní síni

Článek

10:35 Soudce jednání odročil na zítřek na 9 hodin, kdy začnou vypovídat svědci.

10:32 Obžalovaní byli vyzváni k vyjádření. Cojocaru dále vypovídat odmítl. Vaculík řekl, že výpovědi Cojocaru jsou nepravdivé: "Ještě bych se rád k vyjádřil k čteným výpovědím Müllera. Ty byly také nepravdivé." Jaromír Lukeš řekl, že není pravda, že by říkal, že v domě bydlí Romové. Ivo Müller se k výpovědím Cojocaru nechce vyjádřovat.

10:13 Na dotaz policejního komisaře, jaký má vztah k Romům, řekl: "Odmalička s nimi nemám dobré zkušenosti, celá moje rodina. Dále se nebudu k této otázce vyjadřovat."

10:11 O následcích žhářského útoku se Cojocaru dozvěděl další den z televize. "Hrozně mě to zaskočilo. Ve zprávách toho bylo všude plno, to mě dost zneklidnilo. Asi po deseti dnech mi přišla SMS, že se setkáme," řekl s tím, že setkání všech čtyř žhářů se uskutečnilo v Opavě.

"Rozebírali jsme tu situaci, co bude dál. Nedomluvili jsme se ale na ničem... Po nějaké době jsme se zase viděli na nějakém pochodu pravicově zaměřených lidí. Probírali jsme, co bylo v televizi a co bude dál. Dohodli jsme se, že když pro nás přijde policie, nebudeme vypovídat."

Na dotaz policie, kdo žhářský útok organizoval, řekl do protokolu, že neví. (To se ale neshoduje s výpovědí, kterou Cojocaru přednesl minulý týden u soudu, kde za iniciátora akce označil Lukeše).

Kdo z nás hodil flašku jako první, to nevím. Ale já jsem to nebyl. Jestli jsem ji hodil jako druhý nebo třetí, to už taky nevím.
Z výpovědi Václava Cojocaru na policii

10:03 "Kdo z nás hodil flašku jako první, to nevím. Ale já jsem to nebyl. Jestli jsem ji hodil jako druhý nebo třetí, to už taky nevím." Po útoku pak všichni tři naskočili do auta a odjížděli směrem na osadu Podhradí.

"David si za jízdy stěžoval, že je popálený na ruce. Že to má zarudlé a bolí ho to. V podobné sitauci jsem nikdy nebyl. Byl jsem ve stresu a až později mi docházelo, co se stalo. Začalo mi docházet, že v tom domě mohli být lidé."

9:54 Během jízdy se zamaskovali, k domku Romů jeli asi patnáct minut. "Lukeš zastavil pod úrovní baráku, motor nechal běžet. My tři jsme vylezli z auta, každý z nás měl v ruce jednu flašku. Ten barák byl na první pohled hodně starý, vevnitř byla tma a vypadalo to, že tam vevnitř nikdo nebyl. Už nevím přesně, kdo z nás měl ten zapalovač u sebe. Začali jsme zapalovat knoty."

Výslech Cojocaru na policii se shoduje s výpovědí Ivo Müllera

9:47 Ve Vítkově zastavili u garáží, kde začali plnit láhve benzinem z kanystru. Pak nasedli do auta, za volant si sedl Lukeš. "Ty flašky jsme měli u nohy, opřené o sedadla." Po cestě se ještě zastavili pro zaplalovač. (Výpověď se téměř shoduje s dřívější výpovědí Ivo Müllera).

9:42 Pak jeli ještě do Opavy pro Lukeše. Ten trojici čekal na parkovišti. "Moc jsem ho neznal, občas jsem ho vídal na různých předvolebních mítincích Dělnické strany a podobně," řekl policistům Cojocaru.

"Jeli jsme směrem na Vítkov. Po cestě jsme se bavili o mítinku, který byl předtím v Přerově. Byl to mítink Dělnické strany. Lukeš říkal, že v tom Vítkově předtím bydlel, že to tam zná," popisoval Cojocaru při svém výslechu, ze kterého soudce čte.

9:33 Cojocaru v čtené výpovědi popisuje, že měl na základě SMS od svých kamarádů Müllera a Vaculíka přijet do Horního Benešova. Důvod neznal. "Měl jsem vzít s sebou nějaké láhve. Pochopil jsem, že to měly být láhve skleněné. Měl jsem vzít i nějakou hořlavou tekutinu. Kolik té hořlaviny jsem měl vzít, tam napsáno nebylo," řekl Cojocaru policistům při výslechu.

Vzal láhve o obsahu 0,7 nebo 1 litr, naložil věci do auta a jel. Benzín měl v kanystru. "Zpočátku mě to zaskočilo, ale nějak jsem se nevyptával, prostě jsem to vzal a jel," řekl.

Dosavadní řízení považuji za procesně vadné. Mám za to, že by se s tím soud měl vypořádat.
Obhájce Davida Vaculíka

9:30 Obhájce Davida Vaculíka Petr Kausta kritizuje, že podle vývěsky před soudní síní není zřejmé, jak se jmenují jednotliví přísedící a kdo z členů senátu je náhradníkem.

"Dosavadní řízení považuji za procesně vadné. Mám za to, že by se s tím soud měl vypořádat," řekl. Soudce na to reaguje: "To se vám máme představit?" Podle soudce je vše zcela v pořádku, hlavní líčení tedy pokračuje čtením výpovědi Václava Cojocaru.

9:22 Eskorta přivedla obžalované do soudní síně, všichni se krátce poradili s obhájci.

9:21 V soudní síni je vše připraveno pro zahájení dalšího dne hlavního líčení. Pokračovat by se mělo čtením z protokolů o policejních výsleších Václava Cojocaru.

9:00 Líčení prozatím nezačalo, plánovaný program má zpoždění

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám