Hlavní obsah

Dahlgren se oběsil, potvrdila věznice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Na doživotí odsouzený čtyřnásobný vrah Kevin Dahlgren spáchal sebevraždu oběšením, potvrdila věznice ve Valdicích jeho advokátovi Richardu Špíškovi. Podle informací Práva se oběsil na prostěradle ve své cele, kde si trest odpykával sám.

BEZ KOMENTÁŘE: Kevin Dahlgren u soudu v březnu 2017Video: Petr Marek, Právo

 
Článek

Dahlgren si sáhl na život minulý čtvrtek v 18:20, řekl Špíšek. Žádné další informace věznice obhájci nesdělila.

Se zprávou bylo obeznámeno americké velvyslanectví, Špíšek už minulý týden rodinu Dahlgrena o sebevraždě jejich syna informoval e-mailem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Totožnost mrtvého následně potvrdilo ministerstvo spravedlnosti. „Můžeme potvrdit, že šlo o amerického občana Kevina Dahlgrena,” napsala mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. „V současné chvíli případ prověřují příslušné orgány činné v trestním řízení a vnitřní orgány Vězeňské služby, nicméně nemáme informace o žádném nastalém pochybení ze strany Vězeňské služby. Ministerstvo spravedlnosti ještě celý případ prověří a vyhodnotí,” uvedla.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Čtyřnásobný vrah Kevin Dahlgren na archivním snímku z 23. března 2017.

Dahlgrenovu sebevraždu ministerstvo označilo za ojedinělou záležitost, která by neměla ovlivnit případné budoucí vydávání amerických občanů k trestnímu stíhání do ČR. „Obecně lze říci, že ojedinělý incident tohoto typu nemá žádný vliv na vzájemnou mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních mezi ČR a třetími státy,” uzavřela mluvčí.

Čtyřnásobný vrah

Dahlgren v květnu 2013 zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA.

Mladík byl 23. května zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy poté rozhodly o jeho vydání do ČR.

Loni Dahlgrena brněnský krajský soud poslal za čtyřnásobnou vraždu do vězení na doživotí. Zároveň mu uložil zabezpečovací detenci a povinnost zaplatit nemajetkovou újmu pozůstalým. [celá zpráva]

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Dahlgren v pátek v soudní síni

Dahlgren loni v září podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho obhájce v něm navrhoval, aby Američan místo výkonu trestu zamířil do zabezpečovací detence, a to zvláště s ohledem na jeho psychický stav, případně aby dostal mírnější trest vězení. Dovolání nepolemizovalo s rozhodnutím o vině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám