Hlavní obsah

Cyklistka odnesla pád zraněním, když se jí kvůli roušce zamlžily brýle

Hradec Králové

Zamlžené brýle kvůli roušce zakrývající ústa byly podle cyklistky příčinou její nehody v Hradci Králové. Žena si po pádu zranila rameno. Roušky jsou nyní v Česku kvůli pandemii koronaviru povinné, zdravotníci radí využít některý z návodů, jak zamlžení brýlí předejít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena se zranila po pádu z kola v sobotu v Poděbradově ulici. „Čtyřiapadesátiletou ženu jsme s poraněním ramene převezli na urgentní příjem Fakultní nemocnice Hradec Králové,” řekl v neděli mluvčí záchranné služby Ivo Novák.

Jako důvod nehody podle mluvčího žena uvedla, že se jí pod rouškou zamlžily brýle.

Prázdné české silnice: O polovinu méně nehod, ale také prostor k vyšším rychlostem

AutoMoto

Nošení ochranných prostředků na obličeji komplikuje činnost také samotným záchranářům. Zdravotníci kromě zásahů u nehod všeho druhu vyjíždějí také k odběrům vzorků pro testování pacientů na onemocnění COVID-19.

„K potvrzené nákaze COVID-19 vyjíždí biohazard tým, který jede v plné ochraně. Má výhodu, že má sofistikované masky, které se nemlží. Horší je to u jednoduššího stupně ochrany, který záchranáři používají. V kombinaci s respirátorem to je komplikující faktor. Ochranné brýle se mají tendenci mlžit, o dioptrických ani nemluvě. Při ošetřování pacienta to může být problém," vysvětlil Novák.

Policie domlouvala nudistům na Pardubicku, aby si vzali roušky

Koronavirus

Návodů, jak mlžení brýlí omezit, je celá řada. „Univerzální recept na to není. Mám vyzkoušené, když se brýle potřou tuhým mýdlem, jako když se voskují lyže. Mýdlo se rozetře a nakonec vyleští hadříkem do průhledna. To trochu pomáhá,” dodal Novák.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám