Hlavní obsah

Čtvrtý lavinový stupeň platí už i v Jeseníkách

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍKY

Po Krkonoších platí od čtvrtka čtvrtý lavinový stupeň také v Jeseníkách. Po několikadenním sněžení je na hřebenech vrcholů vysoká vrstva sněhu, která se může kdykoli uvolnit. Záchranáři nedoporučují hřebenové túry.

Článek

Podle Horské služby vyžadují horské túry expertní posouzení, nedoporučují proto vydávat se do hor lidem neznalým místního prostředí a podmínek. "Většina námi označených ohrožených frekventovaných cest (tras výstupů i sjezdů během túry) je ohrožena mnoha sesuvy samovolných lavin středního ale i velkého rozsahu,“ uvedli horští záchranáři k současné situaci.

Na starou stabilnější vrstvu sněhu napadlo během posledních dnů až 80 cm nového sněhu. Na závětrných svazích se ukládá velká vrstva nového sněhu na staré zmrzlé vrstvě sněhu. Stálé sněžení a silný vítr lavinové nebezpečí zvýšil, pohyb ve volném terénu se nedoporučuje.

Pro uvolnění laviny stačí nyní nepatrné zatížení, například jednotlivým lyžařem, snowboardistou nebo zbloudilým běžkařem. Sesuv může způsobit i pomalá a plynulá jízda bez pádu, skupina lyžařů nebo pěší na sněžnicích. Podle horských záchranářů je pravděpodobné i samovolné uvolnění laviny bez cizího přičinění.

Už ve středu vyhlásili čtvrtý lavinový stupeň horští záchranáři v Krkonoších. Ty zasáhla sněhová bouře a na hřebenech se v krátké době nahromadilo velké množství nebezpečného sněhu.

Reklama

Související články

Krkonoše čelí sněhové bouři a bílé tmě

Chumelenice řádí ve středu od časných ranních hodin v Krkonoších. Místy už stačilo napadnout skoro dvacet centimetrů sněhu. Silnice se horským silničářům daří...

Výběr článků

Načítám