Hlavní obsah

Čtveřice mužů stát připravila o téměř 400 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie obvinila čtveřici mužů ze stamiliónového krácení daně z přidané hodnoty při obchodech s kovovým odpadem. Muži v roce 2009 údajně připravili stát o více než 375 miliónů korun, další desítky miliónů se pokusili získat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muži si podle policie nechávali neoprávněně vyplácet nadměrné odpočty DPH. "K tomuto účelu měli vytvořit podvodné řetězce dodavatelů a odběratelů, v jejichž rámci obchodovali s totožným zbožím, přemísťovaným opakovaně z Maďarska do ČR," informoval v úterý mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Na konci řetězce vždy stála obchodní společnost, která vykázala fiktivní dodání zboží do jiného státu EU a poté uplatňovala nárok na vyplacení nadměrného odpočtu DPH. Jeden z obviněných údajně způsobil škodu 144,5 miliónu korun, dalších 29 miliónů Kč se pokusil vylákat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další obviněný údajně způsobil škodu 106,5 miliónu korun a pokusil se získat dalších deset miliónů. Třetímu obviněnému policie připisuje škodu 125,5 miliónu korun, snažil se prý vylákat ještě zhruba 29 miliónů. Poslední obviněný se prý pokusil neoprávněně získat 13,5 miliónu korun.

První tři muži jsou obvinění z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Čtvrtý muž je stíhán pro pokus zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. "Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby byl v uplynulých dnech předán na Vrchní státní zastupitelství v Praze," dodal mluvčí. Pachatelům hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám