Hlavní obsah

Čtrnáctiletí chlaci z brněnského Bronxu brutálně napadají staré ženy

– BRNO
Právo, pko

Sérii třinácti loupežných přepadení se podařilo v těchto dnech odhalit brněnským kriminalistům. Pachateli neobyčejně brutálních útoků jsou dva teprve čtrnáctiletí kluci pocházející z nechvalně známého „brněnského Bronxu“. Kriminalisté ale hochy museli kvůli jejich věku pustit na svobodu. Nešlo je umístit ani do výchovného ústavu - všechny jsou totiž přeplněné. Své oběti oloupili o 40 000 korun a mohou přepadat dále.

Článek

 „Tihle chlapci útočili jako smečka. Nejdříve si vyhlédli oběť, většinou v obchodě, a tu pak sledovali až k bydlišti. Zaměřili se na staré ženy, které chodily o holi, to pro ně byla snadná kořist. Počkali, až oběť otevře dveře domu nebo bytu, natlačili ji dovnitř, povalili na zem a brutálně zkopali, útok byl veden i na hlavu,“ popsal řádění „dětí“ kriminalista Miroslav Klusáček.

Nejstarší přepadenou ženou byla téměř devadesátiletá stařenka, kterou také bez milosti zkopali. U takto starých lidí přitom může mít každé zranění fatální následky.

Policistům se podařilo brzy oba hochy rychle zadržet, ale kvůli jejich věku je museli pustit na svobodu. „Hned druhý den přitom spáchali další přepadení. Jeden z hochů měl být rozhodnutím soudu umístěn do ústavu, nikde ale neměli místo.

Oba dva si dost dobře uvědomovali, že jim nic nemůžeme udělat a že je pustíme. Hranice trestní odpovědnosti by se měla snížit na 14 let, v tohle věku už si dobře uvědomují následky svého jednání. A jsou navíc brutálnější, než mnozí dospělí zločinci,“ upozornil Klusáček. Zákon, který trestní odpovědnot snižuje na 14 let zákonodárci už přijali, začne platit od ledna 2010.

Kriminalisté  důrazně upozorňují seniory, aby si více všímali svého okolí. „Když vidí, že za nimi někdo stojí, ať neotvírají dveře, ale zazvoní třeba na sousedy. Jakmile je totiž pachatelé dostanou do bytu, je to zlé,“ varoval Klusáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám