Hlavní obsah

Cizinec ukradl v Olomouci dvě vzácné mapy

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomouckým kriminalistům se podařilo zadržet sedmačtyřicetiletého cizince, který minulý týden odcizil z Vědecké knihovny v Olomouci vzácné originály historických map z 16. století.

Článek

„Zloděj nejprve ve čtvrtek ukradl originál Apianovy mapy světa z roku 1520, a to z knihy Joannis Camertis Minoritani, která byla vydána téhož roku. Odcizením mapy vznikla knihovně škoda v předběžně stanovené výši 700 tisíc korun a škoda poškozením knihy ve výši 100 tisíc korun. Hodnota mapy i poškozené knihy však může být i mnohem vyšší, k vyčíslení škody byl přibrán odborný znalec,“ řekla Právu v úterý olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Detail zadržené osoby při prováděné bezpečnostní prohlídce.

FOTO: Policie ČR, Bez zdroje

 Podle Rostislava Krušínského, který má ve vědecké knihovně na starosti prvotisky a rukopisy, se obdobná mapa prodávala před dvěma lety na frankfurtském veletrhu za 90 tisíc eur (asi 2,7 mil. Kč). Ta olomoucká byla navíc kolorovaná.

Kriminalisté, kteří po pachateli pátrali, zjistili, že muž, který si uvedenou knihu v oddělení historických fondů knihovny vypůjčil k prostudování, má objednané další vzácné knihy na následující den.

V knihovně se zapsal jako badatel

„Když do studovny skutečně přišel a objednané knihy si vypůjčil, kriminalisté čekali poblíž. Muž seděl na stejném místě jako předchozí den, přibližně po 90 minutách vstal a pracovníkovi knihovny sdělil, že odchází a vrátí se odpoledne. Prostudované knihy nechal na stole. Pracovník knihovny ihned po jeho odchodu zjistil, že z knihy Navigatio ac itinerarium Johannis Hugonis Linscotani in orientalen sive Lusitanorum Indiam z roku 1599 někdo vytrhl vlepený originál mapy zobrazující Severní pól a části pobřeží,“ uvedla mluvčí.

Policistům se u zadrženého cizince podařilo nalézt originál mapy z roku 1599.

FOTO: Policie ČR, Bez zdroje

Kriminalistům se vzápětí podařilo podezřelého muže přímo v budově Vědecké knihovny zadržet. Při provedené bezpečnostní prohlídce byla u zadrženého mapa, zobrazující Severní pól a části pobřeží, nalezena. Muž ji měl ukrytou přímo na těle pod gumovým pásem. Kromě mapy zajistili kriminalisté u muže také ulamovací nůž a žiletku. Hodnotu odcizené mapy pracovník oddělení historických fondů knihovny předběžně vyčíslil na 50 tisíc korun a škodu poškozením knihy na 30 tisíc korun.

„Zadržený byl převezen do policejní cely. Následně byl v sobotu obviněn z trestných činů krádeže a poškozování cizí věci. Státní zástupce podal návrh na vzetí obviněného od vazby, který byl soudem akceptován,“ konstatovala Dolejšová.

Byl obviněn z trestných činů krádeže a poškozování cizí věci. Státní zástupce podal návrh na vzetí obviněného od vazby, který byl soudem akceptován
mluvčí policie Jitka Dolejšová

Podle poznatků kriminalistů má zadržený na svědomí i další závažnou organizovanou trestnou činnost majetkového charakteru, které se měl dopustit na území Polské republiky. Cizinec krádež map zpočátku zcela popíral, ke skutečnosti, že u něj byl nalezen originál jedné z nich, uvedl, že jej zakoupil v antikvariátu v Polsku a měl jej s sebou ke srovnávacímu účelu.

„V průběhu vyšetřování se pak k trestné činnosti částečně doznal. Pokud soud uzná muže vinným, hrozí mu až osm let vězení,“ poznamenala policejní mluvčí. Na případu podle ní kriminalisté dále pracují a po vzácném odcizeném originálu Apianovy mapy pátrají.

„Obracíme se s výzvou o spolupráci na veřejnost. Pokud by měl někdo z občanů jakékoliv poznatky k uvedenému případu, případně se setkal s obdobnou mapou, která je na fotografii, ať kontaktuje policisty na kterékoliv policejní služebně, případně prostřednictvím linky 158,“ dodala Dolejšová.

Vědecká knihovna v Olomouci je jednou ze tří knihoven s celostátním povinným výtiskem a může se jako druhá nejstarší a třetí největší knihovna svého typu v ČR pyšnit velkou tradicí. Založena byla totiž již v roce 1566 při jezuitské akademii. Velkou ztrátu utrpěla v roce 1647, kdy byla většina knih odvezena do Švédska jako válečná kořist.

Mnoho pokladů získala naopak v roce 1780 za Josefa II., a to z několika desítek knihoven zrušených moravských klášterů. Od roku 1775 je veřejnou knihovnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám