Hlavní obsah

Cizinci jsou za pomoc na českých horách zvyklí platit

– ČESKÁ REPUBLIKA
Novinky, pno

Zahraniční turisté, kteří navštíví České hory, nemají zpravidla problém s úhradou za ošetření a zdravotní služby, které jim v případě nouze poskytuje Horská služba. Většina z nich si sjednává cestovní připojištění a evropské pojišťovny faktury za ošetření bez problémů proplácí.

Článek

A tak zatímco našinec při cestách za sportovními horskými zážitky v zahraničí občas váhá s připojištěním či úhradou služeb, zahraniční turisty nijak nepřekvapuje vystavená faktura, která jim po dovolené přijde domů.

V terénu se peníze nevybírají

Již několik let používá Horská služba ČR (HS) ceník speciálních výkonů, podle kterého účtuje pomoc zahraničním turistům na našich horách. Jednoduchým způsobem je stanoveno, kolik stojí základní ošetření, transport záchranáře či zraněného, pátrací akce apod. Ceník je věc jedna, jak to vlastně vypadá v praxi, je věc druhá.

"Na místě žádné částky nevybíráme. Na kopci na to jednoduše není prostor a naším hlavním úkolem je poskytnout zraněnému pomoc. V rámci ošetření získáme od zraněné informace o jeho osobě, které vyplníme do zásahového lístku. Je-li to možné, necháme zraněného tento lístek také podepsat. Není to však 100% pravidlo, protože například u lidí v bezvědomí to samozřejmě není nemožné," uvedl náčelník HS Jiří Brožek.

Většina evropských pojišťoven fakturu proplatí

Zraněný člověk tak získá na sjezdovce potřebnou pomoc. Po zásahu předá HS vyplněný zásahový lístek smluvní firmě, která vyhledá další potřebné údaje o zraněném, vystaví jménem HS fakturu a zašle ji k proplacení.

"Cizinci jsou na úhradu za zdravotní pomoc v zahraničí zvyklí a nemáme s tím větší problém. Byl-li člověk pojištěn, odnese fakturu do své komerční pojišťovny. Většina evropských pojišťovacích domů nemá s jejím proplacení problém. Nebyl-li pojištěn, zbývá celá úhrada na něm. Ale i v těchto případech fakturu zpravidla uhradí," doplnil.

Občas udají nepravdivé údaje

V roce 2005 vystavila horská služba na 1600 faktur. "Jediným problémem se kterým se potkáváme je, že nám lidé občas nahlásí smyšlené osobní údaje. Pak je pro nás těžké domoci se peněz za odvedenou práci, ale rozhodně to není častý případ.

Občas se různě vymlouvají například Poláci, kteří k nám přijeli na jednodenní lyžování. Většinou totiž na pojištění zapomenou a pak se diví, že mají něco uhradit," upřesnil Jiří Brožek.

Výběr ze sazebníku služeb Horské služby ČR
Popis akceCena v EuroOrientační cena v Kč
Běžné ošetření i na stanici HS ČR26741
Ošetření a transport z terénu do 3 km1283 648
Ošetření a transport z terénu přes 3 km2306 555
Ošetření a transport po nehody na nedostupném místě3078 750
Vyproštění a transport zemřelého z nepřístupného terénu35810 203
Vyproštění z nepřístupného místa bez transportu1283 648
Transport záchranáře do 10 km26741
Transport záchranáře nad 10 km1032936
Převoz zemřelého vozidlem HS1544 389
Lavinová akce - základní sazba66518 953
Pátrací akce - základní sazba66518 953
Zdroj: Horská služba ČR

Anketa

Sjednáváte si při cestě na zahraniční dovolenou připojištění?
Ano
96,1 %
Ne
3,9 %
Celkem hlasovalo 898 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám