Hlavní obsah

Cítil jsem tupý náraz, ochrnula mi ruka a noha, řekl u soudu muž napadený motykou

– Praha
Novinky, bad

Dvaatřicetiletý Slovák, kterého podle obžaloby přetáhl motykou po hlavě obžalovaný Anton Gál, v pátek u pražského městského soudu uvedl, že útok byl bezdůvodný a nečekaný. Napadený prý nevěděl, že si na něj Gál bere motyku. Gálovi za pokus o vraždu hrozí až osmnáct let vězení.

Foto: Novinky

Anton Gál u soudu

Článek

Výslech poškozeného a zároveň svědka probíhal prostřednictvím telekonference mezi pražským městským soudem a Okresním soudem v Žiaru nad Hronom, kam se poškozený dostavil a k věci vypovídal.

Podle něj bylo soužití s Gálem v chatové kolonii v pražském Hloubětíně v pohodě. „Ze začátku byly naše vztahy dobré, sousedské. My jsme pomáhali jemu, on pomáhal nám, když bylo třeba. Chodil jsem mu na nákupy, pomáhal jsem mu se zahradou,“ uvedl svědek, který v kolonii přespával spolu se svým kamarádem. Postupem času se ale vztahy zhoršily. A nejen vůči jemu.

„Den po dni každého prudil svými výmysly,“ popisoval svědek s tím, že každého v kolonii Gál sekýroval a komandoval. Když obyvatelé zavolali policii, ta jim řekla „aby si ho nevšímali, když má ty svoje dny“. Gál je prý už jednou v minulosti bezdůvodně fyzicky napadl. „Neměl žádné důvody. Byl to jenom osobní problém s námi,“ pokračoval svědek.

Na jeho pozemku nebyli

V onen listopadový den, kdy měl Gál zaútočit motykou, si poškozený muž i se svým kamarádem balili stany, v nichž přespávali. „Ten stan nebyl postavený na jeho pozemku, stál vedle. Na jeho pozemek jsem vůbec nevkročil,“ hájil se muž.

To tvrdil právě Gál, že si dvojice postavila stany na jeho pozemku a chodili za ní údajně přes jeho zahrádku lidé. Podle Gála poškozený prodával ve stanu drogy. Loni v listopadu spory vyvrcholily. Gál prý oběma mužům řekl, ať si sbalí stany a odejdou. Načež ho prý poškozený napadl. Ten to v pátek odmítl s tím, že agresorem byl naopak Gál.

„Viděl jsem akorát, jak si bral motyku od svojí chaty, a viděl jsem, že jde směrem ke mně. Byl jsem ohnutý ke stanu a pak jsem cítil silný tupý náraz, ochrnula mi ruka a noha, nemohl jsem se na ni postavit,“ popsal útok poškozený, který si původně myslel, že jim chce Gál motykou zničit stan. Když se někdo z přihlížejících zeptal Gála, jestli ho chce zabít, obžalovaný podle svědka reagoval vztyčeným prstem a větou: „A ty budeš další!“

Nepravděpodobná teorie o kameni

Poškozený si prý po útoku byl schopen pouze sednout a počkat na policii a záchranku, kterou zavolali sousedé.

Gál při zahájení hlavního líčení tvrdil, že ho muži napadli a ke zranění došlo patrně při strkanici pádem poškozeného na kámen. Tato teorie ale neuspěla u soudní znalkyně, podle které rána na hlavě neodpovídá pádu na kámen, ale právě mnohem pravděpodobněji ráně motykou.

Soud bude pokračovat v polovině září, kdy bude rovněž přes telemost vyslechnut druhý z dvojice mužů, které měl Gál napadnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám