Hlavní obsah

Cigarety pro údajný gang pašeráků vozil penzionovaný právník z policejní školy

Právo, Petr Kozelka

Stovky tisíc pašovaných cigaret se škodou na dani přibližně dvacet milionů korun má podle státního zastupitelství na svědomí skupina devíti lidí. Obžalovaným nyní hrozí u brněnského krajského soudu až deset let vězení. Cigarety pro údajný gang pašeráků vozil penzista s právnickým titulem z policejní školy.

BEZ KOMENTÁŘE: Členové údajného gangu pašeráků u brněnského Krajského souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Státní zastupitelství v obžalobě doložilo pět desítek případů převážení, distribuce či přechovávání cigaret či tabáku. „Obvinění po domluvě, že budou dovážet neoznačené tabákové výrobky a tyto zde prodávat bez spotřební daně, v roce 2018 dovezli cigarety různých značek včetně tabáku. Každý člen skupiny měl své úkoly a postavení,“ popsala v obžalobě státní zástupkyně.

Šestice obžalovaných pochází z vietnamské komunity. Jedno z center nelegálního obchodu bylo podle vyšetřovatelů v garáži v Havířově. „Tam přiváželi pašované zboží a nelegálně je prodávali dalším vietnamským obchodníkům buď přímo v garáži, nebo cigarety dál rozváželi po okolí,“ řekla státní zástupkyně.

„Všichni obžalovaní věděli, že jejich obchody jsou nelegální, a činili tak proto, aby dosáhli nižší ceny a vyhnuli se spotřební dani,“ dodala žalobkyně.

Foto: Právo

BEZ KOMENTÁŘE: Gang pašeráků u brněnského krajského soudu

Zatímco v hollywoodském trháku „Pašerák“ pozornosti detektivů dlouho úspěšně unikal nestárnoucí Clint Eastwood v roli důchodce přivydělávajícího si převážením drog, jeho česká obdoba v podobě penzionovaného sedmdesátníka pyšnícího se titulem JUDr. získaným na policejní škole takové štěstí neměla. Důchodce přes česko-polskou hranici jezdil v nenápadném citroënu a v nákladovém prostoru převážel kontraband, což ale detektivům neuniklo.

„Můj známý Vietnamec s přezdívkou Milan mě oslovil, jestli bych pro něj občas nejezdil. Ujistil mě, že všechno bude v pořádku, že to nebudou žádné drogy nebo něco podobného. Dojel jsem do Polska, tam jsem nechal auto s klíčky a šel na kafe. Auto mi dovezli a jel jsem zase zpátky. Myslel jsem, že vozím nějaké polévky nebo křupky. Několikrát jsem dostal tisíc korun za jízdu. Netušil jsem, co vozím. Já rád řídím a jsem ochoten každému pomoci,“ vysvětloval soudu své spojení s údajným gangem penzista.

Advokáti několika obviněných po důchodcově výslechu vznesli námitku, že proces nemůže dál pokračovat. „Na sledování v případu se měla podílet i vojenská 601. skupina speciálních sil a jde o to, zjistit, jestli to bylo v souladu se zákonem. Navíc část spisu je obžalovaným utajována,“ namítli.

Předsedkyně senátu Dita Řepková ale námitky smetla ze stolu. „Nezajímá mě, jestli se policie domluvila s vojáky na pomoci při sledování. Pokud budou nějaká pochybení zjištěna, budeme k tomu přihlížet, ale zatím nemám důvod o zákonnosti pochybovat,“ rozhodla Řepková. Proces tak bude pokračovat dalšími výslechy obžalovaných a svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám