Hlavní obsah

Chtěl udělat z Urbanové nevěrohodnou svědkyni, dostal osm měsíců

Právo, Radim Vaculík

Přestože trestní kauza vicepremiéra Jiřího Čunka byla již v listopadu uzavřena, státní orgány šetří několik dalších případů spojených s Čunkovou věcí. Letos v květnu skončil první z nich dokonce již pravomocným rozsudkem soudu.

Článek

Jde o kauzu Luboše Müllera (39, rozeného Jančaříka), který se dle verdiktu dvou soudů dopustil křivého obvinění, když na stránkách vsetínského týdeníku Jalovec osočil hlavní svědkyni Čunkova případu Marcelu Urbanovou z korupce. Chtěl tím údajně dokázat, že Urbanová je nevěrohodná svědkyně, a pomoci tak tehdy stíhanému Čunkovi.

Vsetínský okresní soud mu ale za tuto lež vyměřil v březnu osmiměsíční trest vězení, což v květnu potvrdil i odvolací Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci. Právo má tento pravomocný rozsudek k dispozici. Müllerovi přitom hrozily až tři roky za mřížemi.

Nikdy se neviděli

Müller podle rozsudku loni v březnu přišel do redakce týdeníku Jalovec, kde vydavateli periodika oznámil, že v květnu 2006 ve vsetínském baru Medúza nabídl Urbanové 50 tisíc korun. Požadoval prý, aby zajistila, že zakázku na demolici jednoho pavlačového domu ve Vsetíně dostane nejmenovaná brněnská firma.

Tehdejší sekretářka vsetínského starosty Čunka Urbanová podle původního prohlášení Müllera nabídku na úplatek přijala.

„Věděl, že tato tvrzení neodpovídají skutečnosti, neboť se s Marcelou Urbanovou nikdy osobně nesetkal,“ uvádí se v rozsudku soudu.

Müller se u odvolacího senátu obhajoval tím, že pouze předal informace vydavateli týdeníku a že neměl vliv na jejich další osud, tedy ani na to, že na jejich základě bude sepsán článek o Urbanové. Navíc prý nemohlo jeho sdělení automaticky znamenat, že se Urbanová dopustila nějakého trestného činu.

Jenže krajský soud Müllerovi nedal za pravdu. „Ze spisového materiálu je zcela jednoznačně zřejmé, že právě na základě rozhovoru obžalovaného (Müllera) se svědkem (vydavatelem Jalovce) byla poškozená Urbanová prověřována policií, i když nakonec k jejímu stíhání nedošlo,“ oponoval obhajobě soud.

„Co vám můžu k tomu pánovi říci, když ho vůbec neznám? Je mi ho na jedné straně líto, že kvůli hlouposti bude na osm měsíců zavřený. Na stranu druhou, jestliže vypověděl, že to křivé obvinění vůči mně vznesl proto, že to dělal v zájmu pana Čunka, tak nelze říct nic jiného, než že za blbost se platí,“ reagovala včera na pravomocný rozsudek soudu Urbanová.

Sama se ale nakonec také nevyhnula trestnímu stíhání. V červnu ji policie obvinila z křivé výpovědi kvůli jejímu opakovanému tvrzení při výsleších, že Čunek převzal v únoru 2002 půl miliónu korun od společnosti H Real.

Reklama

Související články

Skrytá kamera ukázala ovlivňování Urbanové

Videoprojekcí záznamu pořízeného skrytou kamerou a výslechem dalších svědků pokračoval ve středu u přerovského soudu proces se zlínským podnikatelem Romanem...

Výběr článků

Načítám