Hlavní obsah

Chtěl jsem zemřít při přestřelce s policií, řekl únosce

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Pro studenta plzeňské lékařské fakulty Petra Červeného začal 25. říjen loňského roku stejně jako každý jiný den. Ráno vstal z postele a ještě před školou šel na nákup. To, co potom následovalo, do smrti dvaadvacetiletý medik ze své hlavy nevymaže.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Eskorta přivádí Petra Vachalovského k soudu.

Článek

Více než dvě hodiny prožil ve strachu jako rukojmí ozbrojeného recidivisty Petra Vachalovského, který za něj žádal desetimiliónové výkupné.

Při bleskovém zásahu v jednom ze zábavných podniků v centru Plzně policisté Vachalovského zneškodnili a rukojmí vysvobodili. Pětatřicetiletý únosce v pátek před soudem řekl, že o peníze mu zase tak nešlo.

„Chtěl jsem jen upoutat pozornost na svoji osobu a pak zemřít při zásahu policie,“ prohlásil Vachalovský, kterému hrozí za trestné činy zadržování rukojmí a vydírání až osmiletý pobyt ve vězení.

Ten den se Vachalovský pohádal s družkou kvůli dluhu na nájmu. „Vzal pistoli a řekl, že půjde vyloupit banku nebo že vezme rukojmí. Nevěřila jsem tomu, myslela jsem si, že se jde pouze uklidnit na vzduch,“ vypověděla před soudem Gabriela Violová. Studenta Petra Červeného si únosce vyhlédl v blízkosti vysokoškolských kolejí v Bolevecké ulici.

Nejprve jsem chtěl tři milióny

„Hledal jsem někoho, kdo by byl očividně slabší. Hodil se k mému záměru ideálně. Byl malý a drobný, takže jsem nad ním měl fyzickou převahu a nemusel ho příliš zastrašovat. Přišel jsem k němu a řekl, že je mým rukojmím. Šťouchl jsem mu přitom do boku pistolí. Ubezpečil jsem ho, že mu nechci ublížit, ale ať mě nenutí zbraň použít. Byl vystrašený a já se ho snažil spíš uklidňovat. Mobilem jsem vytočil tísňovou linku a předal telefon Petrovi, aby jim řekl, že je rukojmí. Pak jsem policii sdělil své požadavky. Nejprve jsem chtěl tři milióny, později jsem částku za výkupné zvýšil na deset miliónů,“ popisoval před soudem Vachalovský první kontakt s rukojmím.

Ještě než se společně vydali do města, žádal únosce kolemjdoucí o cigarety. Když nebyl úspěšný po dobrém, chtěl si vynutit kuřivo s pistolí v ruce.

„Šla jsem s kamarádkou. Přistoupil k nám nějaký muž, jestli nemáme cigarety. Když jsme ho odmítly, zvýšeným hlasem řekl, že to myslí vážně. Odhrnul bundu a já viděla za pasem pistoli. Kamarádka utekla a mě chytil za paži a pistoli mi přiložil k žebrům. Křičel, ať mu seženu cigarety, nebo mě zastřelí. Pak mě pustil a já to ohlásila,“ uvedla Dagmar Bahelová.

V tu chvíli kolem procházel také jeden z učitelů. „Viděl jsem, jak ten muž míří pistolí na mého žáka. Petr mi dával najevo, abych mu pomohl. Obrátil oči v sloup a tiše zašeptal: pomozte mi prosím. Vyběhl jsem po schodech, schoval se za křoví a zavolal policii,“ řekl učitel tělocviku Milan Dejmek.

Drama skončilo v herně

To už únosce i s rukojmím směřovali na tramvaj. „Řekl jsem Petrovi, aby nic nenaznačoval jinak budu nucen unést celou tramvaj. Poslouchal a dělal všechno, co jsem řekl. Snažil jsem se navodit co nejpřátelštější atmosféru. Petrovi jsem se omlouval, že je to jen mezi mnou a policií a že on je pouze článek, který do toho zapadá ,“ pokračoval ve výpovědi Vachalovský.

Dvojice nakonec skončila v herně Royal na Palackého náměstí. „Tam jsem tomu muži u piva vyprávěl, co studuji, že mám přítelkyni a hovořil jsem i o dalších osobních věcech. Ptal jsem se ho, co ho k tomu vede, jestli mu mohu nějak pomoci. Už to vypadalo, že mě pustí, ale pak si to rozmyslel, zase začal telefonovat a stupňoval své požadavky,“ popisoval Červený.

Policejní komando zasáhlo v okamžiku, kdy se Vachalovský vracel s rukojmím z toalety. „Šel jsem za ním. Když jsme vstoupili do lokálu, k únosci se přiblížil nějaký muž v civilu . Viděl jsem, jak vytahuje zbraň. Tak jsem o krok ustoupil. Pak jsem zaslechl hlasité výkřiky ,policie' a na únosce se vrhlo několik mužů. Schoval jsem se za roh, pak ke mně přiběhl policista a mířil na mě pistolí. Řekl jsem mu, že jsem rukojmí,“ uzavřel Červený.

Rozsudek soud vynese pravděpodobně už příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám