Hlavní obsah

Chtěl jsem si to vyříkat jako chlap, řekl muž obžalovaný z útoku šavlí

Právo, Miroslav Homola
Brno

Krajský soud v Brně začal v úterý projednávat pokus o vraždu, který se měl odehrát v květnu 2014. Tibor Lakatoš měl podle obžaloby zaútočit na poškozeného Reného S. 85 centimetrů dlouhou šavlí. Lakatošovi hrozí trest až 20 let vězení.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Tibor Lakatoš o sobě tvrdí, že není žádný rváč, ale člověk, který pracuje hlavou.

Článek

Z toho, co zaznělo u soudu, se zdá, že případ nemusí být tak jednoznačný, jak vyplývá z obžaloby.

Podle ní byl Lakatoš zastaven při projíždění v brněnské ulici Cejl svým vzdáleným příbuzným Reném S.

„Zastavil jsem, protože jsem pár dní předtím slyšel řeči, že jsem měl mít nějaké pletky s jeho družkou, která měla být se mnou i těhotná. Byly to blbosti a chtěl jsem, abychom si to vyříkali jako chlapi. On tam byl i se svými příbuznými, na mě začal řvát a pak mně začal rozbíjet auto. Taky o mě přerazil lopatu, kterou tam měly cikánské ženské, které dělají pro město. Nakonec se tam objevila ta šavle, myslím, že ji měli rumungři (slovenští Romové - pozn. red.), kteří byli naší hádce přítomní, a asi ji nesli někde do zastavárny nebo co. My jsme se o ni začali tahat a pak už přijeli policajti a doktor,“ uvedl mimo jiné obžalovaný.

Myslel jsem si, že je moje družka těhotná s ním, ale není to pravda.
poškozený

V tom si s ním — na rozdíl od předchozích výpovědí — notoval i svědek a poškozený. Ten je vazebně stíhán za jinou trestnou činnost, takže ho jako svědka přivezli k soudu v poutech.

Olašský soud již rozhodoval

„Myslel jsem si, že je moje družka těhotná s ním, ale není to pravda. Tenkrát jsem však měl nervy, a tak jsem vybuchl a byl jsem to já, kdo zaútočil, přerazil o něj lopatu a pak se začal přetahovat o tu šavli. Oni nás v tom ještě hecovali cikáni rumungři, kteří z toho měli radost, že se Olaši perou. A těm taky asi patřila ta šavle, ale to už nevím,“ uvedl poškozený René S.

Jak vzápětí doplnil, incident mezi dvěma Romy řešil také olašský soud.

„Cikánský soud, který se týká jen nás Olachů, mě za to dal do ‚prasty‘,“ uvedl René S., který vysvětlil, že se za trest nemohl půl roku jako viník incidentu zúčastňovat společných klanových akcí a byl na tuto dobu z komunity svým způsobem vyhoštěn.

Jak doplnil, nakonec zjistil, že ho přítelkyně nepodváděla s Lakatošem, ale nevěrná mu byla s jeho vlastním bratrem.

Byl již trestán

Jinak však incident popsal jeden z policistů zasahujících na místě. Podle něj se měli muži hádat kvůli penězům, což mu prý potvrdily na místě tři ženy z okolí incidentu. „Řekly, že Lakatoš vytáhl šavli z kufru a snažil se s ní poškozeného napadnout. Nepodařilo se mu to a obžalovaný šavli odhodil," vypověděl policista.

Lakatoš byl již v roce 2009 soudem v Olomouci odsouzen jako člen organizované skupiny padělatelů peněz. Soud mu uložil trest ve výši dva a půl roku, který byl podmíněně odložen na tři a půl roku. Podle rozsudku obžalovaný ve svém bytě i přechovával zbraně.

Během jednání bylo vykázáno pro rušení soudu několik lidí včetně matky svědka. Případ byl odročen na 10. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám