Hlavní obsah

Chtěl jsem, aby mě ostatní uznávali, řekl obviněný z distribuce anabolik na Mírově

Právo, Petr Marek

Okresní soud v Šumperku začal ve středu rozplétat případ distribuce anabolik v mírovské věznici. Jejich přísun měl zajišťovat dnes již bývalý dozorce Oldřich Novák prostřednictvím odsouzeného Tomáše Vereše. Ten u soudu popsal, jak systém fungoval, a své chování zdůvodnil tím, že si chtěl vylepšit postavení mezi ostatními vězni.

Foto: Petr Marek, Právo

Oldřich Novák u Okresního soudu v Šumperku.

Článek

Obžalobě čelí pět lidí, vedle Nováka a Vereše ještě někdejší vězeň Robert Arban a dva lidé mimo káznici Alena Malíková a Jiří Němec. Rozsudek ale nepadl. Jednání bylo za účelem slyšení dalších svědků odročeno na 4. listopadu.

Všichni aktéři jsou stíháni za výrobu a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem, dozorce Novák postavený mimo službu navíc z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby a Vereš také za podplácení. Novákovi hrozí až deset let vězení, Verešovi šest let, zbývajícím obžalovaným trest do jednoho roku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Distribuční síť dodávající anabolika vězňům do mírovské věznice fungovala podle obžaloby minimálně přes jeden rok, a to v období z přelomu roku 2011 a 2012 až do začátku roku 2013. Vše měli organizovat Novák s Verešem. Všichni kromě Nováka se doznali.

Chtěl jsem, aby mě ostatní uznávali

„S Novákem jsme se znali ze skladu, kde jsem dělal obuvníka. Bral jsem ho jako přítele. Ledacos jsem mu opravil a on mi za to slíbil sehnat podpůrné prostředky na cvičení. Já je pak nabídl i dalším vězňům. Fungovalo to tak, že oni poslali peníze na účet mé matky, z něho šly k Novákovi, a ten za ně nakupoval. Zboží pak předal mě a já dál. Anabolika však jen v jednom případě. Jinak šlo vesměs o tabák a další věci. Dělal jsem to proto, aby mě ostatní vězni uznávali, abych si polepšil. Do té doby mě nebrali, naopak, šikanovali mě. A také jsem si chtěl trochu pomoci k penězům, abych se měl lépe,“ uvedl Vereš.

Foto: Petr Marek, Právo

Tomáš Vereš u Okresního soudu v Šumperku.

Novák, ač se policistům ke všemu doznal, u soudu přiznal jen to, že Verešovi dvakrát do věznice přes známého dostal balíček, nikoliv však s anaboliky.

„Měl jsem k němu lepší vztah. Upozornil mě párkrát, že vězni mě chtějí fyzicky napadnout, což se v minulosti i stalo. Proto jsem vyhověl jeho přání. Když balíčky přišly, při kontrole jsem ale anabolika vyměnil za vitamíny. Kromě těchto případů jsem nic nekupoval, nikomu nic nenabízel, nedával a ani nebral žádné úplatky. Policistům jsem řekl, co chtěli slyšet. To proto, že jsem se chtěl co nejrychleji dostat z vazby,“ uvedl Novák.

Ostatní obžalovaní u soudu využili svého práva a nevypovídali.

Případ odkryla Generální inspekce bezpečnostních sborů na začátku předloňského roku. Rozsáhlá akce měla pracovní název Alcatraz. Policie vyrazila do mírovské věznice v únoru 2013 na základě pátrání, při němž se ukázalo, že v káznici funguje distribuční síť.

Věznice Mírov, kde si nyní odpykává trest zhruba 360 lidí, patří k nejtěžším nápravným zařízením v zemi. Své tresty si tam odpykávají i doživotně odsouzení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám