Hlavní obsah

Chovanci napadají vychovatele čím dál častěji, vybíjejí si vztek

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ napadeného vychovatele v ústavu pro problémové mladistvé v Ostravě není ojedinělý a představuje jen vrchol ledovce. V nedávné minulosti došlo v ústavu k mnoha podobným incidentům, z nichž některé byly ještě vážnější než ten z poslední dubnové neděle. Jen se informace tehdy nedostaly do médií. Tvrdí to jeden zaměstnanců výchovného ústavu a jeho informace nyní na dotaz Práva potvrdila i policie.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Výchovný ústav v Polance nad Odrou je určen pro nejproblematičtější mládež.

Článek

„Ostravští policisté v loňském roce opakovaně v tomto zařízení prověřovali a řešili přestupková i trestní jednání, a to i násilnou kriminalitu,“ řekl policejní mluvčí Petr Svoboda.

Podle člena personálu ústavu, který chce zůstat v anonymitě, je proto nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda by neměli mít zaměstnanci výchovných ústavů pro problémovou mládež statut veřejného činitele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Agresivita vzrůstá v celé společnosti a je to poznat i na výchovných ústavech. Myslím si, že společnost by na to měla reagovat. Mám ale obavu, že ta reakce přijde až tehdy, když se stane něco opravdu vážného. Pak už ale bohužel může být pozdě,“ říká pedagog z výchovného ústavu v Polance. „Netýká se to jenom nás, větší ochranu by zasloužili lékaři, záchranáři a podobně,“ dodává.

Problémy s drogami 

Mnohé by podle něj vyřešila také instalace kamerových systémů, které ale v ústavu nejsou. Zákon to s ohledem na soukromí mladistvých chovanců neumožňuje. „Je čas zamyslet se, zda ochrana soukromí těchto delikventů je důležitější, než ochrana bezpečnosti personálu,“ řekl vychovatel.

Napadení z konce dubna, kvůli kterému policie již obvinila pět chovanců, není první ani poslední. „Náš ústav je jeden ze dvou nejpřísnějších v republice, končí v něm děti s nejhoršími poruchami chování, které mají problémy s drogami a s opakovanou trestnou činností. Přitom pro nás platí stejný režim jako pro ostatní ústavy. Pedagogové jsou v nepřetržitém stresu a v obavách o svou bezpečnost. V minulém roce jsou zaznamenány i případy, kdy chovanec vychovatele fyzicky napadl bez jakéhokoliv varování. Prostě mu dal pěstí do obličeje,“ řekl.

Vztek přenášejí na vychovatele  

Zásadní problém je v tom, že většina mladistvých, kteří jsou v ústavu, si neuvědomuje, že jsou tam vlastní vinou. Svůj vztek přenášejí na vychovatele, které považují za své nepřátele. Jakékoliv snahy vysvětlit jim, že se do ústavu dostali vlastní vinou a že zaměstnanec ústavu není jejich nepřítel a dělá jen svou práci, se míjejí účinkem. „Převychovat můžete malé dítě, ale rozhodně ne někoho, komu je patnáct nebo šestnáct let,“ říká pedagog.

Jak Právo informovalo, pět mladíků ve věku od 16 do 17 let napadlo ve výchovném ústavu v Polance vychovatele, kterému vyhrožovali zabitím. Policie už všechny obvinila z přečinu nebezpečné vyhrožování.

Případy napadení z poslední doby

Nezletilý chovanec výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku napadl v noci na úterý 25. března vychovatele. Muži vrazil do krku šroubovák. Vychovatelka, která slyšela křik a běžela se podívat, co se děje, byla zraněná také. Chlapec  ji povalil na zem a kopal ji do hlavy a těla, k útoku na ženu se přidal další 15letý mladík.

O měsíc později policie zadržela pětici  chovanců výchovného ústavu v Ostravě-Polance poté, co chlapci ve věku od 16 do 17 let napadli vychovatele. Vyhrožovali mu fyzickou újmou a jeden z nich po něm hodil nespecifikovaný předmět.

Jeden z chovanců ho povalil na zem a hodil na něj těžký a blíže neupřesněný předmět. Další z vychovatelů potom přivolal policisty. Okresní soud v Ostravě jednoho ze stíhaných chovanců poslal do vazby, zbylé čtyři ponechal na svobodě, přestože policie i státní zástupce navrhovali uvalit vazbu i na ně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám