Hlavní obsah

Chomutovští úředníci naháněli prostitutky kvůli dluhům za pokuty

Právo, Šárka Tonarová

Na ulici i v hernách rozdávali v noci ze čtvrtka na pátek chomutovští úředníci výzvy k zaplacení dluhů za pokuty. Úřad pořádal hon na prostitutky, které už roky neplatí pokuty za nedovolené provozování živnosti. Hned první z nich dostala výměr na 39 tisíc.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Pokuty za provozování prostituce lehké ženy i kuplíři už dávno nepočítají, za celá léta nezaplatili ani korunu.

Článek

"Prý to mám zaplatit do osmi dnů. A kde na to vezmu? Nic jim nedám. Nemám, tak co," mávala výzvou k zaplacení. Když ji strážníci oslovili, myslela, že dostane jen další pokutu. "Těch už mám, že bych je ani nespočítala. Možná by stačily na vytapetování celého pokoje," smála se čtyřiapadesátiletá žena.

Bývalá kadeřnice nabízí sexuální služby na silnici k německé hranici už osm let. "Dostávám pokuty za to, že mávám na auta. A to se snad nesmí?," pohodila obarvenými blond vlasy. Patří do první skupiny dlužníků, u jejichž dveří zazvonili v úterý městští exekutoři. "Pořád mě otravují. Peníze nemám, tak nemůžu platit. Nemám nic, vlastně ani domov," znechuceně mávla rukou.

Další dlužnice byly mnohem ostřejší. "Co nás buzerujou? Že jsme černý, to je ten důvod. Za bílejma nelezou," rozčilovala se čtyřiatřicetiletá matka čtyř dětí. "Jsem tady v baru, jako normální host," tvrdila.

Její partner na kontrolu reagoval ještě citlivěji. Za úřednicemi se rozběhl přes setmělou ulici, vyhrožoval jim smrtí a sprostě nadával. "Nevěděl, že jsou z úřadu. Teď mi ho ještě policajti zavřou," spráskla ruce jeho žena. 

Foto: Šárka Tonarová, Právo

FOTO: Šárka Tonarová, Právo

Další muž, s největší pravděpodobností pod vlivem drog, se jen stěží ovládal. Nervózně sebou šil, neustále si navlékal a zase svlékal černé rukavice bez prstů. "Klidně mi dejte pokutu, holky mi na ni vydělají," vlnil se před muži v uniformách.

Noční obyvatelé Lipské ulice se cítili kontrolou dotčení. "Když tady znásilnili třináctiletou, to policajti nepřijeli. K rvačce taky ne, ale ždímat nás, to by chtěli," hartusila dlouhovlasá bruneta.

"Jestli víte o trestném činu, oznamte ho," snažil se ji zchladit policista. "Jasně, já vám toho prasáka najdu a přivedu. Abyste to měli bez práce," láteřila.

Prostituce je letitým problémem

Když policisté a úředníci opustili ulici, vrátila se noční Lipská ulice do zajetých kolejí. Pouliční prostituci se město snaží z lokality vymýtit už roky. V ulici, kde se sexuální obchodnice vrhají pod kola projíždějících aut nebo lákají své zákazníky nestoudnými gesty, umístilo bezpečnostní kameru.

Ta zachytí každého, komu prostitutka nasedne do vozu. Obrázek s datem a hodinou obchodní transakce dávají strážníci na internet a zákazníkovi posílají domů dopis, aby se dostavil jako svědek k jednání přestupkové komise. Město se tím snaží odradit prodejným ženám zákazníky, zejména ze sousedního Německa.

K opatření přiměly město časté stížnosti obyvatel lokality. Pasáci i prostitutky jim vulgárně nadávají, nejodhodlanějšímu odpůrci poničili fasádu domu nasprejovanými sprosťárnami. Dospívající dívky se cestou ze školy stávají středem zájmu projíždějících sexuálních turistů. Pasáci dokonce vyděšeným školačkám slibují, že až vyrostou, dají jim práci a osobně je zaučí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám