Hlavní obsah

Chlapec zachránil život otci, na nějž se převrátil traktor

Právo, Petr Marek
ŠUMPERK

Dvanáctiletý Štěpán Morong, který loni v srpnu svoji duchapřítomností zachránil život svému otci (35), se kterým se převrátil traktor a on pod ním zůstal zaklíněný, převzal v úterý v Šumperku titul Gentleman silnic udělovaný Českou pojišťovnou a Policií ČR lidem, kteří se významným způsobem podíleli na záchraně lidského života po dopravní nehodě.

Foto: Petr Marek, Právo

Štěpán Morong se svými nejbližšími rodinnými příslušníky.

Článek

„Jde o nejmladšího a zároveň devětačtyřicátého zachránce v historii tohoto ocenění,“ informoval ředitel šumperské pobočky České pojišťovny Milan Skula.

Neštěstí se stalo 30. srpna, kdy Štěpán s tátou a dedečkem sváželi traktorem dřevo nedaleko Vysokého Potoka místní části Malé Moravy na Šumpersku.

„Když se traktor převrátil a tatínek pod ním zůstal, děda na mě křičel, ať utíkám pro pomoc. Ty dva kilometry, co jsem to měl domů, jsem běžel, co mi síly stačily. Trvalo to sice jen pár minut, ale zdálo se mi, že to trvá věčnost. Když jsem všechno řekl mámě, rozbrečel jsem se. Strašně jsem se totiž o tátu bál. Do té doby jsem ale na strach nemyslel,“ vzpomínal na děsivé zážitky chlapec.

„Kdyby tehdy neběžel pro pomoc, asi bych tam umřel,“ řekl Právu Štěpán Morong starší, který při nehodě utrpěl tříštivou zlomeninu dvanáctého obratle.

„Nejprve jsem myslel, že mám jen vyražený dech. Za chvíli jsem se ale nemohl pohnout. Bylo to hrozné. Všechno jsem vnímal. Štěpána, dědu, který na něj křičel, bolest, pak záchranáře, vrtulník. Lékaři říkali, že jsem měl obrovské štěstí. Stačilo prý jen pár milimetrů, mícha by vytekla a já bych byl do smrti na vozíku,“ pokračoval hochův táta a dodal, že v olomoucké fakultní nemocnici mu obratle propojili titanovými plíšky.

„Ty, co mám vzadu, mi v závěru roku odstraní. Přední tam však zůstanou natrvalo,“ líčil dál Morong s tím, že teprve v těchto dnech ukončil rehabilitaci.

„V dubnu jdu na kontrolu do nemocnice a tam mi řeknou, co dál,“ dodal Morong. „Jsme s manželem na Štěpána nesmírně pyšní. Nechci ani pomyslet, co se mohlo stát, kdyby reagoval jinak, špatně,“ jen těžko hledala slova chlapcova máma Pavlína.

„Zaslouží si úctu a obdiv. Přeji mu ale především, aby mu schopnost a ochota pomáhat lidem zůstaly do konce života,“ uvedl v rámci slavnostního předání titulu vedoucí územního odboru vnější služby Policie ČR v Šumperku Milan Harciník.

Reklama

Výběr článků

Načítám