Hlavní obsah

Chemika soudí za to, že při krádeži ředidla založil požár. Všechno jsem vytěsnil, řekl soudu

Právo, Michael Polák
Liberec

Podle obžaloby si chtěl pro sebe načerno odčerpat ředidlo do vlastních kanystrů. Jenže kapalina 43letému Jiřímu Machovi vystříkla na zem i na oděv a navíc došlo k elektrostatickému výboji. Z ředidla se tak stala výbušná směs, během vteřiny začalo Machovi hořet oblečení a vzplálo i vše okolo něj.

Jiří Mach u soudu Video: Michael Polák

 
Článek

Případem rozsáhlého požáru, který v květnu 2017 vypukl v areálu liberecké Severochemy, jež vyrábí chemikálie, ředidla či pevné podpalovače, se ve středu začal zabývat Krajský soud v Liberci. Machovi, jenž byl dlouholetým zaměstnancem Severochemy, hrozí za přečin obecného ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení.

„Z kamerového záznamu, který byl ve firmě, je zřejmé, že odčerpával tekutiny do přinesených plechových kanystrů a přitom vznikl požár. Porušil bezpečnostní i požární přepisy,“ řekla státní zástupkyně Věra Němcová.

Liberec zahalil černý kouř z požáru skladu hořlavých kapalin

Krimi

Mach už při vyšetřování na policii odmítl vypovídat a stejného práva využil i nyní před soudem. „Lituji toho, co se stalo. Všechno jsem už vytěsnil z hlavy, abych mohl spát a žít normální život,“ řekl pouze.

Vysoké škody

Škody po požáru byly obrovské. Vyšetřovatelé je vyčíslili na 55 milionů korun, Severochema si ale nyní nárokuje i peníze, které musela vynaložit na obnovu požárem zničených technologií, celkem 181 milionů korun. Z toho už firmě 100 milionů proplatila pojišťovna, ta je teď ale po Jiřím Machovi také požaduje.

Mach při vyšetřování policistů původně figuroval jako poškozený. Hned po požáru byl totiž s popáleninami převezen do nemocnice. „Až poté, co byl jeho oděv poslán na expertizu, se zjistilo, že je na něm hořlavina. A teprve poté se vše zkoumalo na kamerových záznamech,“ popsala státní zástupkyně Němcová.

Po požáru Severochemy v Liberci zůstaly škody za sto miliónů

Krimi

Mach pracoval v Severochemě jako chemik – skladník. Jeho povinností bylo stáčení a skladování kapalných uhlovodíků, míchání ředitel a technických kapalin a příprava stáčení do sudů. Tuto práci vykonával společně s kolegou Zbyňkem Zachem.

Ten ve středu u soudu vypověděl, že měl delší dobu podezření, že Mach si načerno odčerpává chemikálie pro sebe a že věděl o jeho finančních potížích, protože Machovi do zaměstnání často telefonovali zástupci úvěrových společností.

V inkriminovaný den 17. května 2017 si Zach údajně všiml připravených kanystrů postavených mezi kotly. Asi půl minuty na to, když byl v kanceláři, nastal požár. „Do kanceláře šel obrovský kouř a slyšel jsem hluk. Pak jsem jen utíkal pryč zadními dveřmi,“ popsal Zach.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků příští rok v lednu.

Foto: Michael Polák, Právo

Jiřímu Machovi (v červeném tričku) hrozí za požár v liberecké chemičce až 8 let vězení, uhradit by měl 181 milionů Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám