Hlavní obsah

Chatař se samostřílem byl obviněn

Právo, ČTK, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Šestasedmdesátiletého muže z Plzně, který chránil svoji chatu nastraženým střelným zařízením, obvinili plzeňští policisté z nedovoleného ozbrojování a ublížení na zdraví.

Foto: Jana Vančatová

Stav památky se každým rokem horší, před třemi vitrážová okna ještě nemusela být chráněna sítí, z původních vitráží zbývají již jen nepatrné zlomky

Článek

Samostřílná zbraň totiž zranila šestadvacetiletého muže z Tachovska, který se chtěl pravděpodobně do chaty vloupat, řekla ve čtrtek mluvčí plzeňské policie Michaela Altmannová. Zatímco chataře už policisté obvinili, u postřeleného muže zatím zjišťují, zda a jakých trestných činů se dopustil.

Chatař podle policistů někdy v roce 2000 bez povolení podomácku vyrobil nástražné střelné zařízení a použil nepovolené střelivo. Přechovával je až do 25. listopadu. "Čtyři samostřílná palná zařízení pak instaloval do objektu, zřejmě jako ochranu proti zlodějům," uvedla mluvčí. Muž, který se chtěl zřejmě do chaty vloupat, pak aktivoval zařízení a byl zasažen kovovou střelou do stehna pravé nohy. Se zraněním se dosud léčí. Policii původně tvrdil, že ho na procházce se psem v lese někdo postřelil.

Později ale vyšlo najevo, že muž společně se svým o sedm let starším známým přelezli oplocení u rekreační chaty na okraji Plzně. U výslechu tvrdili, že vlezli na pozemek, aby našli nějaký kovový šrot. Mladší z mužů sáhl na kliku chaty. Tím se aktivovalo nástražné zařízení a vyšla rána. V tomto zařízení byl zřejmě jateční náboj a kulka domácí výroby, uvedli už dříve policisté. "Nikdy jsem neměl se zákonem potíže. Spadl jsem do toho kvůli nějakému parchantovi, který, jak jsem se později dozvěděl, už měl opletačky se zákonem," řekl Právu k případu důchodce.

V USA by byl hrdinou

Podle jednoho z oslovených soudců, který si přál zůstat v anonymitě, má chatař velkou šanci, že v případě soudu vyvázne jen s podmínkou. "Už jen s ohledem na stáří toho člověka a okolnostech případu, kdy se vlastně bránil proti neustálým atakům zlodějů. Na druhé straně je pravda, že náš právní řád pasivní ochranu majetku netoleruje. Mohl tam přijít kdokoliv, třeba viděl, jak z chaty stoupá dým a chtěl by se přesvědčit, zda uvnitř někdo nepotřebuje pomoci," vysvětlil soudce.

Stát se to v Americe, byl by z důchodce zřejmě hrdina. "Nejhůře by to pro něho dopadlo, kdyby musel zaplatit náklady na ošetření střelného poranění. Jinak z postihu před soudem by strach mít nemusel," řekl západočeský kriminalista Vlastislav Fiala, který byl na stáži v USA.

Smůlu by měl ale například v sousedním Německu. "Provinil by se proti zákonu o zbraních a střelivu a dopustil by se trestného činu ublížení na zdraví, kde je sazba od šesti měsíců do deseti let," uvedl jeden z učitelů práva ze vzdělávacího institutu bavorské policie v Ainringu.

Reklama

Související témata:

Související články

Muže na procházce zranil neznámý střelec

Zamotanou hlavu mají plzeňští kriminalisté, kteří od čtvrtečního odpoledne řeší případ postřeleného šestadvacetiletého muže z Tachovska. Ten tvrdí,...

Výběr článků

Načítám