Hlavní obsah

Česko v lockdownu mělo nejméně trestných činů v historii. Až na jednu výjimku

Právo, Matěj Říha

Kriminalita v Česku byla v letošním prvním čtvrtletí na rekordně nízkých číslech, která překonala i ta loňská, kdy se stalo nejméně trestných činů v novodobé historii. Současně ale vzrostl počet případů domácího násilí. Oba trendy mají jednu společnou věc. Ovlivnila je totiž koronoavirová epidemie a vládní restrikce, které snížily mobilitu obyvatel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Razantní sestup v prvních třech měsících letošního roku zaznamenaly v podstatě všechny kategorie kriminality. V souhrnu se stalo téměř 36 tisíc trestných činů, což bylo o 27 procent méně než ve stejném období letošního roku. Vyplývá to z údajů, které má Právo k dispozici.

Děti jsou často neviditelné oběti domácího násilí

Domácí

„V porovnání s loňským rokem jsou v tento čas platná vládní opatření, která minimalizují mobilitu občanů. Jednoznačně tedy pokračující pandemie a restrikce s tím spojené ovlivňují kriminalitu,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Vražd o 14 méně

V prvním čtvrtletí letošního roku platilo třeba omezení pohybu mezi jednotlivými okresy, lidé nemohli opouštět města a dostali se v podstatě jen do zaměstnání.

Kriminalita poklesla ve všech krajích, i Praze. Vražd se stalo 27, což bylo o 14 méně než loni. Vraždy jsou podle policistů jevem, jehož pokles příliš nemá souvislost s děním kolem pandemie.

„Vraždy jsou jedním z nejhůře předvídaných trestných činů, jelikož jejich příčin je spousta a jsou vysoce individuální,“ vysvětlil Moravčík s tím, že loni bylo zpočátku roku vražd naopak nadprůměrné množství.

Myslíte si, že všichni ctí slogan „Ženu ani květinou neuhodíš”?

Domácí

Počty majetkové kriminality a krádeží se rovněž rapidně snížily, konkrétně jich proti loňsku bylo zhruba o osm tisíc méně. Poklesla i násilná trestná činnost. Ale přibylo skutků, které souvisejí s domácím násilím, které mnohdy také mělo spojitost s tím, že lidé museli být uzavřeni ve svých domovech a bylo omezeno stýkání s jinými osobami mimo rodinu.

„U domácího násilí platí, že v době pandemie došlo k mírnému zvýšení počtů incidentů se znaky domácího násilí. Klasické následky takovéhoto jednání většinou odpovídají přestupkům a nespadají do statistiky násilné kriminality,“ potvrdil Moravčík.

Naštvaný Ital přejel a zabil dva muže, kteří mu vzali hodinky

Evropa

„Z informací, které nám poskytly vybrané organizace, vyplývá, že v roce 2020 došlo k nárůstu poptávky po jejich službách o 30 až 40 procent. Policie ČR potvrzuje nárůst takzvaných incidentů, kdy nedošlo k vykázání, ale jednalo se o násilí,“ uvedla Dana Moree z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, která se podílí na výzkumu problematiky domácího násilí v době koronakrize.

Z kriminality vzrostl ještě segment kybernetické kriminality, páchané zejména přes internet. Ta vzrostla mírně o čtyři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám