Hlavní obsah

Česko usiluje o vydání bulharského zabijáka

Právo, top
ÚSTÍ NAD LABEM

Emil Dossev, bulharský zabiják odsouzený v nepřítomnosti v České republice k patnácti rokům vězení, byl v rodném Burgasu zadržen a vsazen do vydávací vazby. Právu to v pátek potvrdil šéf severočeské kriminálky Jiří Krupička. Koncem letošního února vydal ústecký krajský soud na Bulhara zatykač.

Článek

"Nyní ale záleží na tom, zda nám ho Bulhaři vydají. Zatím se k tomu totiž v obdobných případech nikdy neodhodlali. Teď jsou v Evropské unii teprve pár týdnů, tak uvidíme. Z Bulharska v poslední době Dossev již necestoval, protože se bál zatčení," řekl Krupička.

Čeští policisté Dosseva vypátrali společně s Interpolem po deseti letech skrývání. Pokud Bulhaři české žádosti vyhoví, skončí zločinec znovu u ústeckého krajského soudu. Podle jednoho z policistů je ale otázka, zda Dossev nevyužije rozšířené korupce v rodné zemi a nevyhne se tak svému vydání do Česka. V Bulharsku by mohl vyváznout i s polovičním trestem než u nás.

Ústecký krajský soud ho v nepřítomnosti poslal před šesti roky, podle pátečního vyjádření soudce Ondřeje Peřicha, za kuplířství, nedovolené ozbrojování a vraždu na patnáct let za mříže. V té době byl ale Dossev již třetím rokem na útěku.

"Bulhaři mají na rozhodnutí o vydání šedesát dní. Pokud by souhlasili, může být dopraven do České republiky i dříve. Pak ale záleží také na něm, zda nebude žádat o obnovu procesu a usilovat tak o snížení trestu," řekl Peřich.

Dossev měl v devadesátých letech velmi blízko ke Cvetomiru Belčevovi, jenž měl pod palcem pasáky prostitutek včetně nočních klubů na Teplicku a Chomutovsku. Gang lákal do Čech ženy z Bulharska a sliboval jim práci tanečnic.

Místo toho ale byly ženy týrány, mučeny a jednu z nich Dossev brutálně umlátil k smrti. Podle státní zástupkyně, která na něj v roce 2000 podala obžalobu, se Dossevovi zdálo, že žena málo vydělává, proto ji ve sklepě domu v Dubí na Teplicku přivázal k topení, kde ji bil, kopal a skákal na hlavě, dokud nezemřela. Její tělo pak gang zakopal na zahradě domu.

Čeští policisté Belčevův gang zadrželi v roce 1996, ale Belčev s Dossevem tehdy utekli. Belčev byl později v Česku odsouzen v souhrnném trestu na téměř 18 let do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám