Hlavní obsah

Česko brázdí 70 policejních motorkářů na nových strojích

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

S nadcházejícím jarním počasím se policisté připravují i na masivní nápor motorkářů, kteří budou chtít po zimě pořádně provětrat své stroje. V boji proti neukázněným pirátům silnic na rychlých motorkách by mělo být hlavním trumfem sedm desítek nových motocyklů v policejních barvách. Strážci zákona si je ve středu převzali na brněnském automotodromu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Policisté mohli přímo z brněnského okruhu vyrazit do služby.

Článek

Policisté budou nově brázdit silnice na strojích Yamaha, 19 motocyklů o objemu motoru 1300 kubických centimetrů patří do kategorie sportovně cestovní, dalších 51 strojů o polovičním obsahu jsou na pohled agresivnější motocykly typu „naked“.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Policisté mohli přímo z brněnského okruhu vyrazit do služby.

Policisté mohli přímo z brněnského okruhu vyrazit do služby.

Policisté mohli přímo z brněnského okruhu vyrazit do služby.FOTO: Petr Kozelka, Právo

Policisté mohli přímo z brněnského okruhu vyrazit do služby.FOTO: Petr Kozelka, Právo

„Tyto stroje nasadíme proti pirátům silnic, kteří kazí jméno motorkářům. Jsou určeny primárně pro přímý výkon na silnicích, na dálniční oddělení umístíme jen několik z nich. V České republice se za posledních několik let hodně obměnil vozový park motorek a má to i svá negativa, jen za loňský rok zemřelo 118 motorkářů,“ prohlásil šéf dopravní policie Leoš Tržil a upozornil na fakt, že silný motocykl si pořizují i lidé bez větších zkušeností.

Policejní motorky jsou vybavené majáky s houkačkou a ochrannými padacímy rámy. Jejich hlavní zbraní je ale radar se záznamovým zařízením, díky nimž může policista zadokumentovat jak rychlou jízdu, tak i nebezpečné předjíždění nebo jízdu na červenou. „Ovládání je velmi jednoduché, člověk má všechno po ruce, nemusí nikde složitě hledat tlačítka,“ pochvaloval si systém radaru a kamery policista Petr Matoušek.

„Záznamové zařízení má hlavně tu výhodu, že nemusíme honit člověka, který udělá přestupek, za každou cenu. Jeho jednání bude nahrané a dál se to muže řešit třeba ve správním řízení,“ dodal Tržil s tím, že neplánuje žádné divoké honičky s motorkáři.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Policisté zasahují u squatu Milada.

Specialisté firmy Yamaha už vyškolili na 140 policistů, kteří budou na nových strojích jezdit. Za 70 motorek zaplatila policie téměř 50 milionů korun.

Anketa

Líbí se Vám nové policejní motocykly?
Ano
91 %
Ne
9 %
Celkem hlasovalo 4140 čtenářů.

Nové policejní motocykly

Od běžných motocyklů se odlišují nejen barevným provedením, ale také technologickým vybavením. Jsou osazeny výstražným zvukovým a světelným zařízením, radiostanicí, měřičem rychlosti PolCam a záznamovým zařízením. Měřící a záznamové zařízení je ve vybavení policejních motocyklů novinkou. 

Policisté získali 51 motocyklů Yamaha FZ6SA (600 ccm) a 19 motocyklů Yamaha FJR1300A (1300ccm).

Reklama

Výběr článků

Načítám