Hlavní obsah

Česká televize se Rittigovi musí veřejně omluvit za spojení se zlatem

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Lobbista Ivo Rittig (52) uspěl se svou žalobou na ochranu osobnosti, kterou podal na Českou televizi (ČT). Podle čtvrtečního rozhodnutí pražského městského soudu se ČT musí lobbistovi omluvit za spojení s milióny a zlatem nalezenými při razii ÚOOZ. Soud tím částečně zrušil podzimní rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Novinky

Lobbista Ivo Rittig

Článek

Podle rozhodnutí odvolacího soudu musí ČT uveřejnit v pořadu Události omluvu ve znění: „Omluva panu Rittigovi. V pořadu České televize Události odvysílaném na stanici ČT1 dne 13.2.2014 od 19.00 hod. bylo zveřejněno tvrzení, že Policie ČR zajistila ve firmách pana Ivo Rittiga 150 milionů korun českých a desítky kilogramů zlata. Toto tvrzení je nepravdivé a za jeho zveřejnění se omlouváme .“

Dále se ČT má zdržet zveřejňování výroků o tom, že v kauze Nagyová bylo v Rittigových firmách nalezeno zlato a hotovost. Rittig požadoval od České televize také omluvný dopis, v tom mu ale soud nevyhověl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Domníváme se, že veřejná omluva je postačující satisfakce,“ uvedl soudce Tomáš Novosad. Podle názoru soudu se zveřejněné tvrzení nezakládá na pravdě.

Razie proti „kmotrům ODS“

Lobbista zažaloval Českou televizi za to, že ho v reportáži z loňského února spojila se 150 milióny a desítkami kilogramů zlata, které našli detektivové z ÚOOZ při masivní razii v červnu 2013, namířené proti aktivitám lidí, kteří jsou označováni za kmotry ODS. Toto spojení se však nepotvrdilo.

Obvodní soud pro Prahu 4 v říjnu Rittigovu žalobu zamítl jako nedůvodnou. Podle jeho rozhodnutí je tvrzení nepravdivé, nedošlo však k zásahu do Rittigových osobnostních práv. S tím ale Rittig nesouhlasil, a proto podal proti zamítavému rozsudku odvolání.

Podle Rittiga byla reportáž odvysílána s dlouhým časovým odstupem, během kterého si ČT mohla ověřit pravdivost informace.

Kvůli stejné kauze se Rittig soudil i se současným ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Lobbista loni dosáhl částečného úspěchu, když soud rozhodl, že se mu Zaorálek musí omluvit soukromým dopisem za spojení s nalezenými penězi a zlatem.

Veřejnou omluvu v deníku Právo, omluvu za Zaorálkův výrok o lupičích i požadovaný nárok na 100 tisíc korun soud zamítl. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám