Hlavní obsah

Česká policie kvůli vraždě prostitutky požádala o Fritzlovu DNA

Právo, Pavel Orholz
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeští kriminalisté čekají na DNA čtyřiasedmdesátiletého Josefa Fritzla. Chtějí prověřit, zda Rakušan, který 24let znásilňoval, věznil i trýznil svoji dceru Elizabeth a měl s ní sedm dětí, nespáchal loňskou vraždu prostitutky Gabriely Supekové u Lipna na jihu Čech. Fritzla podezřívají ze dvou vražd i v Rakousku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Článek

"Po informacích v německých i českých médiích jsme požádali rakouské policisty o veškeré podklady související s případem Fritzl. Důvodem je, že u nevyřešené vraždy musíme prověřit všechny varianty a možnosti,“ sdělila Právu mluvčí jihočeské policie Anna Drdová s tím, že jednání s rakouskou policií není záležitostí ani týdnů, ale spíše měsíců.

Lipno vydalo bezvládné tělo

Jako první upozornil na možnost, že Fritzl mohl zavraždit Supekovou, německý bulvární deník Bild. Podle některých informací byl Fritzl loni v létě na dovolené u českých hranic. V srpnu přitom vyplavilo Lipno na břeh pořezanou mrtvolu 42leté Slovenky Supekové. Policisté ji identifikovali až po pěti dnech, přičemž pomohla i tetování na jejím těle. Na předloktí měla nápis Gabika.

Žena se živila jako prostitutka na silnici E 55, postávala u Skoronic na Českokrumlovsku a stopovala klienty. Poslední svědek, který ji naposledy viděl, si všiml, že nastupovala do auta s rakouskou poznávací značkou. Nepamatoval si však typ ani barvu vozu.

Zadržený měl neprůstřelné alibi

O několik týdnů později zadrželi rakouští policisté 29letého muže, ale nakonec se ukázalo, že byl pouze zákazníkem zavražděné prostitutky a na dobu její smrti má neprůstřelné alibi.

V současné době, devět měsíců po vraždě, policisté jiného podezřelého nemají a proto se jim zřejmě hodí i tato rakouská stopa. Navíc rakouská bulvární média spekulovala i o tom, že Fritzl má nevěstincích velmi špatné jméno a prostitutky s ním kvůli jeho povaze, nechtěly chodit ani na pokoj.

Rakouská policie také Fritzla podezírá z vražd dvou sedmnáctiletých dívek Martiny Poschové z roku 1986 a Anny Neumayerové z roku 1966. Obě dívky byly před smrtí znásilněny. Josef Fritzl byl za jiné znásilnění odsouzen v roce 1967.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám