Hlavní obsah

Černý se musí opět omluvit Knížákovi, tentokrát ve vysílání ČT

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

David Černý se musí znovu omluvit bývalému řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi za to, že jej v pořadu České televize označil vulgárním výrazem pro mužské přirození. Omluvil se mu už v lednu, soud však v úterý rozhodl, že omluva nebyla dostatečná.

Článek

Soudkyně Veronika Křesťanová trvá na tom, že se Černý musí omluvit osobně na videozáznamu, který pak Česká televize do 30 dnů odvysílá v pořadu Svět umění.

Knížákovy finanční nároky soudkyně neuznala s tím, že mu škoda nevznikla.

Podle právních zástupců žalobce i žalovaného obě strany pravděpodobně podají odvolání, spor by pak putoval k Vrchnímu soudu v Praze.

Pro vulgarity nebyl důvod

"Hrubý vulgarismus do kritiky nepatří," uvedla soudkyně. Podobně vyhrocené výroky lze podle ní tolerovat pouze u přiměřeně vypjatých událostí. Jako příklad uvedla nedávné ztroskotání lodi Concordia, při němž účastníci na televizních záběrech popisovali své bezprostřední zážitky také expresivně.

"Žalovaný se však k osobě žalobce nevyjadřoval ve vyhrocené situaci," uvedla soudkyně.

Oba umělci mají rádi kontroverze

Zároveň připustila, že Černého výrok na Knížákovu adresu je třeba vnímat v kontextu celého pořadu. Dokument Cena Jindřicha Chalupeckého, v němž zazněl, trvá hodinu a Černého slova se objeví až ve třetí čtvrtině. Jde navíc o odborný pořad určený pro znalce umění, z nichž většina zná i oba aktéry sporu. V této souvislosti soudkyně připomněla, že jak Černý, tak Knížák jsou vnímáni jako kontroverzní umělci i osobnosti.

Právě tím argumentoval i Černého právní zástupce David Uhlíř. "Každý si sám stanoví míru své úctyhodnosti tím, jak se chová k ostatním," uvedl na adresu Knížáka. Mimo jiné poukázal na některá kontroverzní výtvarná díla, v nichž bývalý šéf Národní galerie coby autor znevažoval tehdejšího prezidenta Václava Havla nebo urážel věřící křesťany.

Dvacet Knížákových svědků soud odmítl vyslechnout

Knížák se úterního soudního jednání účastnil osobně, po dvou hodinách však odešel, když mu soudkyně zamítla návrh na účastnickou výpověď. Pro nadbytečnost pak soudkyně odmítla vyslechnout i dalších dvacet navrhovaných svědků, kteří měli vesměs potvrdit, jak se Knížáka hanlivé označení dotklo. Žalovaný výtvarník se omluvil pro nemoc.

Černý o Knížákovi v pořadu natočeném v létě 2010 a odvysílaném v lednu 2011 na programu ČT2 prohlásil, že je "nafoukanej kriploidní čurák". Reagoval tak na dotaz, proč ho Knížák nechal v roce 2000 vyvést z budovy Národní galerie během instalace výstavy k předávání cen Jindřicha Chalupeckého, z nichž měl Černý jednu dostat. Slavnostního předávání se nakonec nezúčastnil a cenu převzal z rukou prezidenta Havla na ulici.

Soudkyně Křesťanová už v lednu navrhla oběma stranám sporu, aby se dohodly. Černý poté přes svého advokáta zaslal Knížákovi písemnou omluvu, podle soudu však nedostatečnou. Také televize se formou mluvené i písemné zprávy ve svém vysílání omluvila, a to dokonce v atraktivnějším vysílacím čase, než v jakém byl uveden původní pořad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám