Hlavní obsah

Cenu za statečnost získala družinářka, která svým tělem chránila děti

Praha

Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně lidského života letos získala osmatřicetiletá Lenka Slavíková, která vlastním tělem chránila děti v havířovské základní škole před útočnicí. Sošku skleněného anděla, kterou televize Nova spolu s nadací ADRA udělovaly již posedmé, převzala ve čtvrtek v Praze z rukou primátora hlavního města Bohuslava Svobody.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lenka Slavíková přebírá Cenu Michala Velíška

Článek

Letos v květnu přišla do školní jídelny jedné z havířovských základních škol neznámá žena, která si chtěla odvést jednoho z žáků. Když ji vychovatelka Slavíková spatřila, zjistila, že nejde o matku žádného z dětí, a chtěla jí v tom zabránit. Žena však vytáhla nůž a začala bodat družinářku, která použila své tělo jako štít, aby ochránila své svěřence.

Všem dětem se podařilo utéct, až na jednu prvňačku, s níž se útočnice zavřela v kanceláři. Nakonec ji musela vysvobodit zásahová jednotka policie. Dívka nebyla zraněna, utrpěla ale silný šok. Čtyřiadvacetiletá útočnice byla obviněna z pokusu o vraždu a braní rukojmí. Trestní stíhání ženy bylo prý nedávno zastaveno kvůli tomu, že je duševně nemocná.

Děláte automaticky to, co je potřeba.
Vyznamenaná žena

Slavíková, která při útoku utrpěla 11 bodných a řezných ran, zejména v oblasti břicha, hlavy a zad, se po zotavení vrátila zpět ke své práci družinářky. S dětmi se pak domluvila na tom, že už o události, s níž se vyrovnává dodnes, mluvit nebudou. Svůj čin nepovažuje za hrdinství, byl podle ní přirozenou reakcí, při níž není čas na přemýšlení.

"Děláte automaticky to, co je potřeba," řekla dnes poté, co byla vyznamenána. Na cenu Michala Velíška, jejímž smyslem je upozorňovat veřejnost na akty slušnosti a statečnosti, může být nominován každý český občan, který v uplynulých 12 měsících zachránil život jinému člověku, neváhal riskovat vlastní zdraví či život a není profesionální záchranář, hasič, policista nebo lékař.

Loni byl oceněn dvanáctiletý chlapec 

Ze 40 letos navržených vybrala komise trojici kandidátů, o nichž pak v internetovém hlasování rozhodovala veřejnost. V trojici finalistů byli vedle Slavíkové také čtyřiadvacetiletý Petr Pánek a devětatřicetiletá Pavla Talířová spolu se svým pětadvacetiletým přítelem Mirzou Crnovršaninem. Pánek zachránil z rodinného domu v obci Skorkov, který byl vážně poškozen výbuchem v kotelně, ženu a dva malé chlapce, kteří se nemohli vlastními silami dostat do bezpečí.

Talířová s Crnovršaninem zase zachránili v Římově na Českobudějovicku život muži ve středním věku, kterého nožem napadl útočník. Toho odzbrojili a zadrželi do příjezdu policie. Pobodanému pak poskytli první pomoc.

Loni cenu získal dvanáctiletý školák Martin Spiridonov z Orlové, který zachránil svoji rodinu z domu, v němž začalo hořet. Letos poprvé pořadatelé na slavnostní vyhlášení v rezidenci primátora pozvali všechny nominované děti.

Velíšek zemřel 13. září 2005, když se snažil pomoci neznámé ženě. V parku na pražském Karlově náměstí jednatřicetiletý recidivista David Lubina ženu obtěžoval a ohrožoval pistolí. Velíšek se jí zastal a útočník po něm dvakrát vystřelil. Televizní střihač, který byl tehdy na procházce s roční dcerou v kočárku, útok nepřežil. Lubina byl později odsouzen k 25 letům vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám